Whitewall däck

Whitewall däck uppfattas oftast som de klassiska 50-talsdäcken med vita breda ringar på sidorna, men det är egentligen bredden på den vita ringen som bestämmer hur däcket ska uppfattas Har du en bred vit ring är det tydligt 50-tal eller lyx, och om du har ett smalt vitt streck kan det plötsligt vara extrem sportbil. Det handlar om däckmagi på olika sätt.

Passar whitewall däck dig?

Det är vanligast att du ser whitewall på veteranbilar eftersom det uppfattas som genuint. Whitewall däck kom runt år 1900 och var mest frekventa fram till 70-talet. År 1914 tillverkades de i Chicago av Vogue Tyre & Rubber Company i materialet naturgummi. Dessa däck håller förstås inte dagens standard, och funderar du på att köpa whitewall däck ska du köpa nya sådana.

Ett av de allra snyggaste whitewall däcken är Vitour däcket Galaxy R1. Detta är däcket som passar även den supermoderna bilen, det har mycket sportkänsla och en smal vit rand. Vitour är en stor producent på whitewall däck i olika dimensioner – och dessa är snygga kvalitetsdäck till väldigt bra pris.

Kontio WhitePaw är också ett mycket bra val ur Kontios Paw serie (Kontio däck) som har ett excellent väggrepp, här har du en bredare vit rand som kan kombineras med en mycket vacker fälg med blanka stabbiga ekrar eller en skål. Högre pris än Vitour däck. Ytterligare ett snäpp upp finner du Firestone Whitewall och ett dyrare däck är Michelin whitewall serie BF Goodrich Silvertown.

Om du har en bil med sensor systemet TPMS kan det vara bra att du installerar dem på däcken så att du har kontroll på lufttrycket. TPMG – Tire Pressure Monitoring System – ger information till föraren om däckens lufttryck när man kör. Sedan 2014 måste TPMG finnas i nya bilar i EU, men systemet behöver inte fungera för att bli godkänt vid kontrollbesiktningen.

Whitewall väl grundat i USA

Ofta står det en amerikansk tillverkare bakom whitewall utvecklingen. I USA återfinns många större tillverkare av whitewall som exempelvis American Classic, U.S Royal Tires, Vogue Tyres och Coker med flera.