Varför är vindrutan viktig?

Vindrutan i en bil, även känd som den främre bilrutan eller vindrutan, har flera funktioner i din bil. Däckskiftarna är inga specialister på att byta vindrutor, vi kan däck, skiften och däckhotell.

Vår expertis ligger i däcken men det finns så mycket annat än bara däck. En bil har över tusen komponenter och enheter där vindrutan är en av dom. I dagens expert-utlåtande ber vi vår redaktör skriva om ämnet.

vindruta

Varför finns vindrutan?

En av de mest grundläggande funktionerna av en vindruta i en bil är att tillhandahålla en klar, obehindrad syn på vägarna framför för föraren.

En klar syn är mycket viktig om du vill köra din bil säkert utan att hamna i potentiellt farliga situationer.

Vindrutan är även en säkerhetsenhet

Vindrutan för en bil är också en grundläggande säkerhetsenhet för din bil. Den ger 40% strukturell styrka till bilens tak. Om du blir fångad i en vält, fungerar vindrutan i bilen som en stödjande bjälke och förhindrar att bilens tak rasar samman på dig.

Tillverkas alltid som säkerhetsglas

Vindrutan för bilar är vanligtvis gjord av laminerat glas eller säkerhetsglas. Laminerat glas är en smörgås av två glas med en polyvinylbutyral (PVB) mellanlager, som sedan är sammanbunden till en enda enhetlig del för vindrutessäkerhet.

Denna ”PVB” förhindrar att vindrutan krossas som vanligt glas, och säkerställer därmed att du och dina färdkamrater är säkra vid en kollision

Hjälper dig om olyckan är framme

Om du inte har bilbälte, hindrar den laminerade vindrutan i en bil dig också från att kastas ut ur bilen vid en olycka.

Regler – bra att veta:

  • Man får inte ha något som skymmer förarens siktfält.
  • Det gäller såväl vindruta som främre sidorutor.
  • Färgskikt, film eller dekal är alltså inte tillåtet med en sådan placering.

Har du ett tema som du vill att vi tar upp? Mejla anna@dackskiftarna.se