Vilket däck är tystast?

Enligt de senaste tester som gjorts är de tystaste däcken på marknaden idag Nokian Hakka Blue, Continental Premium Contact i gott sällskap med Goodyear Efficient grip.

Som de flesta av oss vet är det skillnad på ljudnivån mellan vinter och sommardäck. Många är vi som upplever hur tillfredsställande det är att få byta till sommardäck och ge oss ut på vägarna och då inte enbart för att sommaren är i antågande.

Brukar även du uppskatta dom betydligt tystare däcken när du kör i väg, och just bytt från vinter- till sommardäck?

Tysta däck är nämligen en av de faktorer som kommer högt upp på önskelistan när vi köper nya däck tillsammans med säkerhetsaspekten.

Viktiga faktorer för tysta däck

Utbudet av däck ökar, men vilka tar oss fram på vägarna med minsta möjliga ljudnivå?

Vilka faktorer är då viktiga att ta hänsyn till då tystheten på däcken är av de saker vi prioriterar?

  • Hastigheten, när vi passerar en hastighet över 50 km/h så kommer det påverka ljudnivån på däcken anledningen är att du vid den hastigheten överträffat ljudet från motorn på bilen.
  • Däcktrycket, vilket lufttryck du har i däcken är en annan aspekt ju lägre lufttryck du har i dina däck desto mer kommer det låta.
  • Underlaget, en grövre väg kommer även få bilen att låta mer. Oftast när man åker på en nyligen asfalterad väg kan man uppleva en tysthet som man inte får när man passerar på annars vackra natursköna grusvägar.
  • Blandningen av gummit: ett däck består av flera varianter av gummi, det naturliga och det som produceras i ett laboratorium och är syntetiskt. Varför man kombinerar olika typer av gummi är för att kunna anpassa köregenskapen till de många olika väderförhållandena som finns.

Det naturliga gummit får man från utvalda trädarter, där man tar hand om latexvätskan och blandar med syra samt renar med vatten. Av dessa bildas stora balar som man sedan använder för att tillverka däcken.

Ytterligare aspekter som påverkar dina däck

  • Märket på däcket, vissa tillverkare är kända för att göra mer hållbara kvalitetsdäck vilket även påverkar bullernivån, men en högre prislapp innebär inte per automatik att däcket är tystare vilket är värt att ha koll på nästa gång du köper nya däck.
  • Punkteringsfria däck är byggd på en stomme som är hårdare än normala däck vilket gör bullernivån högre.
  • Tjockleken, ett smalare däck är som regel tystare än ett däck som är tjockare än vad man behöver ur säkerhetssynpunkt. Smalare däck ger även ett bättre grepp på vägen.
  • Ålderstecken, dvs precis som på ett par löparskor så hårdnar gummit även på ett däck. Vilket gör däcket hårdare och motverkar resultatet av ett tystare däck.

För dig som ännu har däck som passerat 10-årsgränsen är det dags att byta till nya och därmed få möjligheten av tystare däck. Njut av den helt nya och tystare upplevelsen!