Vilka fälgar passar min bil?

Att fälgarna har stor betydelse för bilens utseende är det många bilägare som upptäckt. Att byta fälgar är därmed populärt för den som vill ge sin bil ett utseendemässigt lyft. Av den anledningen finns det massor av olika fälgar att välja bland från en stor mängd leverantörer. Att välja en fälg som passar den egna bilen är dock inte alltid så lätt. Dels finns det som sagt ett stort sortiment på marknaden och dels gäller det att välja en fälg (med däck) som funktionsmässigt passar bilen. När du väljer fälgar bör du tänka ”vilka fälgar passar min bil”.

Tänk på passformen

Många av de som vill förse sin bil med nya fälgar är ute efter hjul som är större än vad som sitter där som original. Här gäller det dock att på förhand undersöka om detta överhuvudtaget är möjligt. Det kan i det här fallet handla om anpassningar som först måste göras för att de större hjulen ska få plats. Fälgens storlek i kombination med däckets profil har stor betydelse för passformen. Hos din återförsäljare av fälgar kan du självklart få hjälp med att avgöra vad som fungerar för just din bil.

Diskret eller något som sticker ut?

Vad som designmässigt passar bäst på din bil är förstås helt upp till dig. Vissa föredrar lite mer diskreta och klassiska fälgar, medan andra vill ha en variant som verkligen sticker ut. På en röd sportbil kan det exempelvis vara läckert med svarta fälgar, eftersom kontrasten gör att fälgarna syns ordentligt som attribut.

Underhåll som köpfaktor

Något att ta med i beräkningen vid köp av nya fälgar är också möjligheten att hålla dem rena. Fälgar som har många ekrar är ofta svårare att hålla rena än fälgar med färre ekrar. Använder du aluminiumfälgar om vintern är det viktigt att regelbundet göra dem rena från salt, så att de håller sig snygga.