Vilka däck passar min bil?

Att välja rätt däck till bilen är viktigt eftersom det har stor betydelse för både säkerhet och köregenskaper. Även utseendet på däcket är viktigt för många. För att avgöra vilka däck som passar dig är det först och främst nödvändigt att utgå från den aktuella bilens förutsättningar. Olika modeller kräver olika stora däck.

Vilka däck passar mig?

När du väl vet vilken storlek däcket ska ha finns det flera andra faktorer som avgör vilket däck som passar bäst. Det finns både lågprismodeller och lyxiga kvalitetsdäck. Om du ska köra i besvärligt vinterväglag är det viktigt att välja effektiva vinterdäck av bra kvalitet. Då bör du inte välja ett alltför billigt däck av sämre kvalitet. Ytterligare en sak som kan vara bra att tänka på är vilka fälgar du vill ha till däcken. Fälgarna har stor betydelse för bilens utseende och om du vill snygga fälgar bör du säkerställa att de passar till däcken.

Vilken storlek ska jag ha på däcken?

Storleken på däcken beror helt och hållet på vilken bilmodell du har. Generellt är det så att en stor bil ska ha stora däck medan en liten ska ha mindre. För att ta reda på vilken storlek på däck din bil behöver är det en bra idé att börja med att ta fram bilens registreringsbevis. På detta framgår vilken däckdimension som din bil har.

Ett annat sätt att ta reda på storleken är att titta på de befintliga däck som sitter på bilen. På dessa ska det gå att se vilken däckdimension däcken har. Om du trots detta är osäker på exakt vilken storlek du ska ha är det en bra idé att kontakta en däckfirma. Ofta går det att ange aktuellt registreringsnummer, antingen online eller via telefon, så kommer du att kunna få förslag på däck som passar din bil.