Vilka däck är bäst för att minska risken för vattenplaning?

Har du någonsin känt att bilen sladdar när du kör på en blöt väg? Då vet du hur det känns att få vattenplaning, men vilka däck är bäst för att minska risken för vattenplaning? I denna text kommer vi förklara vad vattenplaning är och vilka däck du helst ska välja!

Vad är vattenplaning?

Termen vattenplaning använder man främst för att hänvisa till sladd eller när bilen glider över en blöt yta. Vattenplaning uppstår under det moment ett däck stöter på mer vatten än det kan sprida. Vattentrycket framtill på hjulet trycker in vatten under däcket, och däcket ”separeras” sedan från vägytan av en tunn vattenhinna vilket i sin tur leder till att man tappar greppet. Resultatet är förlust av styrförmåga, bromsförmåga och kraft. Däck har slitbana (spår) som är utformade för att leda bort vatten från däcket. Detta skapar högre friktion med vägytan och kan hjälpa till att förhindra eller minimera fall av vattenplaning.

När sker vattenplaning?

Man kan få vattenplaning på egentligen vilken blöt väg som helst, och risken kan vara som störst när det börjar regna. Risken att bli inblandad i en bilolycka ökar under dåliga väderförhållanden som dimma, regn, is och snö. Men det är inte nödvändigtvis det dunkande regnet och den bländande snön som är de farligaste; det är de hala förhållandena som förarna inte är förberedda på och dåliga däck som är det farliga. Nedan har vi en lista på de bästa däcken.

De däck som är bäst för att minska risken för vattenplaning

Det korta svaret på den frågan är att köpa smala sommardäck med ett bra mönsterdjup. Kända varumärken som Goodyear, Bridgestone, Nokian och Continental har vunnit flertalet tester. Däck som fungerar bra mot vattenplaning är bland annat:

  • Continental PremiumContact 6
  • Bridgestone Potenza Sport
  • Goodyear Efficientgrip Performance 2
  • Nokian Hakka Blue 2
  • Michelin Pilot Sport 4