Vikten på ett däck med fälg

Vad ett däck väger kommer att beror på vilken typ av fälg det sitter på, men till viss del även storleken på däcket samt om det är ett sommardäck eller ett vinterdäck.

Hur mycket väger ett däck med fälg?

Räkna med att ett mycket lätt däck på en mycket lätt fälg åtminstone kommer att väga cirka 17 kilo. Men ett däck på fälg kan också väga ända uppemot 30 kilo. Vikten kommer att avgöras av storleken på däcket, alltså vilken tum däcket har, vilken fälg däcket sitter på samt vilken typ av däck det är.

Vikten på olika fälgar

Lättmetallfälgar, som även kallas för alufälgar (aluminiumfälgar) är de lättaste. Den andra typen av fälg är stålfälg, och är tyngre. En mycket lätt fälg kan väga runt 7,5 kilo, men vanligast är att de lättaste fälgarna ändå väger runt 10 kilo.

Vikten på däck

Däck utan fälg väger mellan 7 och 15 kilo. Ett normalt 13 tum däck väger cirka 7 kilo medan ett normalt 20 tum däck väger cirka 15 kilo. Plus sedan på fälgens vikt, som ligger på mellan 10 och 15 kilo, beroende på typ av fälg för att få reda på den totala vikten på ett däck.

Ju större ett däck är desto mer kommer det att väga. Men det beror även på vilken typ av däck det är. En del däck tillverkas med material för att bli så lätta som möjligt och det går därför inte att säga exakt vad ett däck i en viss storlek väger.

Vinterdäck på fälg väger mer än sommardäck

Räkna med att dina vinterdäck kommer att väga mer än dina sommardäck, även om de har samma storlek och dimensioner. Detta är för att ett vinterdäck är oftast grövre än sommardäcket, och är det ett dubbat vinterdäck får du räkna med mer vikt, eftersom även dubbarna väger en del.