Vem äger bilen med regnummer?

Med hjälp av bilens registreringsnummer vänder du dig till Transportstyrelsen för att kostnadsfritt få information om vem som står som ägare till fordonet via mail eller använda dig av SMS-tjänsten till en mindre kostnad.

Du kan även få andra viktiga uppgifter som kan vara av intresse om du exempelvis är ute efter att köpa en ny bil och behöver mer bakgrund på den bil du är spekulant på.

Registreringsnummer ger dig viktig informationen

Att söka på vem som äger en viss bil genom bilens registreringsnummer är en offentlig uppgift som alla kan ta del av. Det enda som krävs sen 2019 är att du behöver legitimera dig med Bank-ID, utan att styrka din identitet kan du få information om det är en privat ägare till bilen samt var personen är folkbokförd. När du är legitimerad kan du få utökad information som inte bara innefattar ägaruppgifter. Vidare får du fordonsstatus, årlig skatt, fabrikat, mätarställning och ytterligare grundläggande information som exempelvis när bilen senast blev besiktigad.

Du kan även välja att få uppgifterna från Transsportsstyrelsen via sms. Det du behöver göra är att skicka det aktuella registreringsnumret till nummer 72503. Kostnaden för denna tjänst är tre kronor. Inom kort får du ett sms med ägaruppgifter samt upplysningar om det efterfrågade fordonet.

Ny regel gällande en tredje registreringsskylt

Från den 2 februari 2022 har det blivit tillåtet med en tredje registreringsskylt för att underlätta avläsningen av bilens registreringsnummer. Ett tidigare problem har varit att man vid transport av cyklar och hållare till dessa skymt sikten och omöjliggjort avläsningen av registreringsnumret bakpå bilen. Med en tredje registreringsskylt förenklar man Polisens arbete vid trafikövervakning samt broavgifter och trängselskatt.

Det är du som ägare som ansvarar för att din registreringsskylt går att avläsa.

Slutligen om du vill köpa en ny begagnad bil kan det vara bra att se hur många ägare en bil har haft, hur många mil rullat och när nästa besiktning inträffar.

Ta det lugnt ute på vägarna och glöm inte att kolla upp din kommande bil innan ditt nästa köp!