Varför bör du efterdra hjulbultarna efter ett hjulbyte?

Det är däckbytartider, senast den 1a december måste bilen ha vinterdäck om vinterväglag råder. Här reder vi ut varför det är så viktigt att efterdra hjulbultarna efter ett däckskifte. Om du inte har koll på denna viktiga detalj finns det en påtaglig risk att du tappar ett hjul. Varför bör du efterdra hjulbultarna efter ett hjulbyte? Det reder vi ut här.

Ungefär var fjärde bilägare i Sverige har väntat för länge med att byta däck, och det glöms ofta bort att efterdra hjulbultarna när de byter.

Att efterdra hjulbultarna är av högsta vikt. Spelar ingen större roll om en verkstad utför bytet eller om du gjort det själv hemma. Det går snabbt och är enkelt att göra själv. Man bör efterdra hjulbultarna efter cirka 5–10 mils körning. Om man är osäker på hur man gör detta kan man kontakta en verkstad eller en däckfirma som tillhandahåller däckskiften.

Hjulbultar – avgörande för din säkerhet

Hjulbultarna är oerhört viktiga för din säkerhet, de är avgörande att däcken sitter på plats och att hjulbultarna sitter åt. Om de skulle lossna finns risken att du tappar ett hjul, detta kan i värsta fall få dödliga konsekvenser. Trots detta är det få bilägare som uppmärksammar detta och glömmer bort eller helt enkelt struntar i att efterdra hjulbultarna efter ett hjulbyte.

Ungefär hälften av svenskarna låter oftast en däckfirma eller verkstad byta hjulen. Resterande byter däcken själva. Men oavsett om man gör detta själv eller låter en verkstad utföra skiftet behöver man efterdra hjulbultarna, för allas säkerhet.

Det är ganska simpelt att efterdra hjulbultarna själv, detta kan man göra med hjälp av ett fälgkors eller en momentnyckel (ett verktyg som man kan ställa in på korrekt vridmoment så man vet när bultarna är tillräckligt hårt dragna).

Enligt siffror från Trygg-hansa lossnar cirka 150 hjul varje år, en konsekvens av att man inte efterdrar hjulbultarna vid ett hjulbyte. Du bör alltid efterdra bultarna för att minimera risken att ditt hjul lossnar när du kör.