Vad kan man göra med gamla däck?

Vad kan man göra med gamla däck? Jo återvinna dem hos din däckleverantör! I Sverige är det nämligen så att Naturvårdsverket har ålagt ett producentansvar på alla svenska däcktillverkare och importörer att återvinna och samla in samma antal däck som har levererats till marknaden. Detta gäller båda lösa och monterade däck. Och det gäller inte bara bildäck, utan alla kasserade däck som cykel- och motorcykeldäck, personbilar, byggutrustning, traktorer och så vidare.

Sverige är världsledande när det gäller däckåtervinning. Nästan alla däck återvinns i Sverige. När man köper nya däck betalar man en miljöavgift på varje däck. Denna avgift är det som hjälper till att finansiera det system som gör att du kan återvinna dina däck utan problem. Kasta aldrig dina däck, utan lämna in dem till en däckverkstad så hjälper du till att skona miljön!

Svensk Däckåtervinning AB har sedan 1994 bedrivit ett rikstäckande system för att samla in och återvinna däck.

Varför ska man återvinna gamla däck?

När däcken är slitna och stunden har kommit då nya däck ska införskaffas är det bra att lämna dina gamla däck till en däckverkstad som i sin tur kan återvinna dem. Det bästa är att återvinna däck för att minimera sitt miljöavtryck.

När däck och andra produkter återvinns kan materialet de innehåller återanvändas i tillverkning och produktion inom olika industrier. Genom att återvinna däckgummi behöver däcktillverkarna inte importera lika mycket gummi från gummiproducenter i andra delar av världen. Detta minskar både gummiproducentens miljöpåverkan och minimerar mängden transport som krävs för att leverera nytt gummi till däckindustrin.

Detta kan du göra med däcken i hemmet!

Blomlådor – Tack vare däckens form och storlek kan man använda gamla däck för att göra blomlådor.

Gungor – Köp ett rep, måla däcket (om du vill), fäst repet i däcket och häng repet med däcket i en gungställning.

Husdjurssäng – perfekt form och storlek för att göra en mysig säng till husdjuren.