Vad betyder XL på däck?

Det är lätt att tro att XL däck är däck av större storlek, men så är inte fallet. XL är ett begrepp som används för att beskriva däck som lämpar sig för människor som äger en tung och stor bil, XL på däck betyder ”Extra Load”. Huruvida man väljer att använda sig av XL däck är individuellt, men när det kommer till prestanda och körupplevelse kan det innebära en mycket stor skillnad.

Tittar man på vanliga däck använder man sig vanligtvis av beteckningen SL. SL däck är däck som passar för fordon som har en lägre vikt och som kan jämföras med traditionella personbilar. XL däck är således inget som den vanliga personbilsägaren behöver ha, men tittar man på SUVs eller fyrhjulsdrivna bilar är XL vanligt förekommande. Däck som har en XL beteckning är utrustade med extra förstärkning för att kunna klara av vikten från den tyngre bilen, såväl som tyngden från passagerare. Däcken är stabilare, mer robusta och har vanligtvis också en längre livslängd.

Måste man ha XL däck?

Det finns ingen regel som säger att du måste ha XL däck bara för att du har en tyngre och större bil, men det är helt klart till din fördel. Om du använder dig av vanliga SL däck är sannolikheten stor att de kommer gå sönder och slitas ut mycket snabbare. XL däck är specifikt framtagna för att kunna hantera det höga trycket från bilen, men hjälper dig även att spara bensin och få en körning som är mer effektiv.

Om XL däck är så bensinsparande kan det kännas lockande att använda dem även på en vanlig personbil, men det är ingenting som rekommenderas. Är du osäker på vilken typ av däck du ska välja är det bättre att titta på belastningsindex än att titta på själva vikten på fordonet.