Vad betyder MS däck?

Det är ganska vanligt att se beteckningen MS på ett par däck. Den kan se ut på olika sätt, till exempel M+S, M-S eller kort och gott MS. Men vad står då denna förkortning för? Det ska vi reda ut här.

m+s däck

För snö och lera

Förkortningen MS står kort och gott för Mud and Snow, alltså lera och snö. Beteckningen MS talar alltså om att däcken är avsedda för snöiga och leriga väglag. Det är då lätt att tro att alla MS däck är godkända som vinterdäck eftersom de ofta kallas året runt-däck. Det är dock inte helt sant, något som vi ska komma in på senare i texten.

Vilka MS däck är godkända?

När du köper MS-däck vill du troligen kunna använda dem på vintern. Då är det viktigt att du undersöker om just dina däck fungerar som vinterdäck. Om däcken är av typen allround går det bra att använda dem året runt. Du kan också besöka STRO som står för The Scandinavian tire and rim organisation eftersom de har tagit fram förteckningar över alla däck som är godkända för att användas som vinterdäck i Sverige. Där kan du kontrollera om just dina däck är det.
Det kan också vara bra att veta att om du har terrängdäck av grovmönstrad typ för terrängfordon som jeepar och 4×4-fordon så är det vanligt att dessa inte är godkända för vinterkörning i Sverige även om de har beteckningen MS. Var extra noga med att undersöka detta om du har en importerad bil.

Kan man köra med MS märkta däck på sommaren?

Eftersom MS-däck är så kallade allround-däck går de vanligen att använda alla årstider. Det är dock bra att tänka på att denna typ av däck är mjukare än hårda sommardäck, något som gör att de slits mycket snabbare. De rullar inte heller lika lätt som sommardäck vilket gör att du kan få högre bränslekostnader. Med det sagt finns det dock inget förbud mot att använda MS märkta sulor på sommaren.