Vad är sant angående slitna däck med dåligt mönsterdjup?

Oavsett om det handlar om sommar- eller vinterdäck är det viktigt att dina däck är i gott skick. Däcken har en otroligt stor påverkan på bilens köregenskaper och håller de inte måttet är de ofta orsaken till otäcka trafikolyckor. Av den anledningen är det bra att regelbundet göra en kontroll av däcken för att avgöra om de behöver bytas ut. Vad är sant angående slitna däck med dåligt mönsterdjup? Det tar vi reda på här!

Vad är sant angående slitna däck med dåligt mönsterdjup?

Risk för vattenplaning

Däck med dåligt mönsterdjup kan innebära en livsfara vid körning på vattenfyllda vägar, då det är risk för vattenplaning. När däcket inte får det grepp som behövs är det lätt att tappa kontroll över fordonet och som förare blir man ofta handfallen i en sådan situation. Vid en vattenplaning kan bilen ta vägen i princip i vilken riktning som helst och har man tur leder det inte till någon krock. Är dock oturen framme kan du köra av vägen, eller – hemska tanke – frontalkrocka med mötande bil.

Förutom att du tar en risk med slitna däck så är det olagligt och straffbart att köra runt med däck som inte anses vara trafiksäkra. Om det vid en poliskontroll upptäcks att du kör med olovliga däck får du böter.

Viktigt att hålla koll på mönsterdjupet

Det finns med andra ord ingen anledning att nonchalera regelbunden koll av mönsterdjupet. Dessutom är det mycket enkelt. Det finns smidiga mätinstrument att använda sig av för att läsa av djupet och därmed avgöra om däcket bör bytas ut. Som allra lägst får mönsterdjupet vara 1,6 mm – lägre än så innebär att du kör olagligt. En regel är annars att man bör ha någonstans 3 till 6 mm kvar på däcket där ett helt nytt däck har 8 – 9 mm.

Däck kan också slitas på sidorna. Detta är vanligt om det finns obalans i däcken så att de sliter ojämnt. Kör du ofta på trottoarkanter och liknande bidrar det också till däckets slitage.