Vad är hastighetsindex på däck?

När man ska mäta den maximala hastigheten som ett däck kan klara av så mäter man däckets hastighetsindex. Mätningsindexet beräknas utifrån bokstäver och det startar från H och slutar på Y. För att välja rätt däck vid köp kan du kontakta däckförsäljare för att få information. Vill du veta hastighetsindexen på dina däck kan du kolla på däckens sida. Där framgår det vilket index dina däck klarar av. Det kan till exempel stå bokstaven M, vilket betyder att rekommenderad hastighet är max 130 km/h.

Idag bör det framgå i registreringsbeviset vad dina däck klarar av som högsta hastighet. För bilar som är tillverkade på 90-talet och tidigare så står det inte med det i registreringsbeviset. Det är ingen bra idé att välja däck som inte klarar av den maximala hastigheten för din bil, det kan orsaka dålig respons när man ska styra, vilket kan resultera i en olycka. Förutom det så är det även olagligt att ha för låg hastighetsindex. Så, tänk på att alltid välja däck som klarar av den högsta hastigheten eller till och med högre för att vara på den säkra sidan. Du får inte heller glömma att välja däck som kommer passa dina fälgar och bil storleksmässigt.

 

Hastighetsindex – skillnad på olika typer av däck

 
Det finns lite skillnad i hastighetsindex när det kommer till sommar- och vinterdäck. Vinterdäck har oftast lägre index och det är för att mönstret på vinterdäcken är generellt grövre, samtidigt som gummit är en aning mjukare. Dessa faktorer gör så att körningen kan bli ganska ostadig om man kommer upp i alldeles för hög fart. Sommardäcken däremot klarar av en högre hastighet då gummiblandningen är gjort av fastare material och mönstret är inte lika grovt. Tänk också på att alltid ha samma hastighetsindex på alla däcken. Har man inte det så kan väghållningen bli väldigt farlig.