Vad är alufälgar?

Alufälgar är gjorda av aluminium och kallas även för lättmetall fälgar. Denna typ av fälgar är snygga till utseende och kan verkligen lyfta en bils utseende. En annan stor fördel är att alufälgar inte rostar.

Alla däck måste monteras på en fälg. Det finns två typer av fälgar, stål eller aluminiumfälgar/alufälg som även kallas för lättmetallfälgar. En klar fördel för fälgarna är att det är lättare än vad stålfälgarna är. Stålfälgar består mest av järn medan aluminium är en lätt metall. Men den totala vikten på en alufälg beror mycket på vilken typ av fälg det är och hur stort och brett däcket är. Aluminium fälgar är något dyrare i pris än stålfälgar. Båda modellerna har fördelar och nackdelar. Aluminiumfälgar är den populäraste fälgen av dessa två.

Estetiskt tilltalande och kan ge bilen ett nytt utseende

Fälgar kan enkelt få en bil att se sportig och dynamisk ut. En relativt tråkig bil kan få ett helt annat utseende med snygga fälgar. Det finns ett massivt urval av design och utföranden av aluminium fälgar. Eftersom alufälgar består av aluminium är det billigt att forma fälgar efter specifika önskemål. Dessa fälgar går även lätt att lackera med spislackering eller med en pulverbeläggning.

Skador på alufälgar kan ofta åtgärdas

En stor fördel med alufälgar är att de inte rostar och utsätts inte för frätskador i samma utsträckning som stålfälgar. Även om aluminium fälgar inte rostar påverkar kombinationen av vatten och vägsalt fälgarna. Fälgarna kan även bli mindre attraktiva rent visuellt eftersom aluminium lätt får repor av trottoarkanter eller liknande. Repor och frätskador kan generellt åtgärdas genom att polera aluminiumfälgar. Skador som är djupare än 2 mm kan inte repareras. Som lekman ska du undvika att jämna ut bucklor eller försöka svetsa på dina alufälgar. Att sandpappra bristningar och sprickor jämnt och konkavt är ett tips.