Tysta däck

Tysta däck kan vara bra att ha av flera anledningar. En tydlig och märkbar anledning för dig som bilägare är att det låter mindre i bilen när du kör den, vilket är bekvämare både för dina och passagerares öron. Det är även bättre och bekvämare för andra trafikanter, djur och människor som befinner sig på och i området runt vägen. Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket buller och oljud dina däck avger. Några viktiga faktorer är vad däcken består av, det vill säga gummiblandningens sammansättning, vilket underlag du kör på, och även huruvida du kör med vinterdäck eller sommardäck. Vinterdäck har nämligen lite mjukare gummiblandning vilket gör att de rullar mjukare och låter mindre.

Vad kan man själv göra för att minska ljudet från däcken?

För att själv minska ljudet och bullret från däcken kan man se till att köra på rätt vägar, det vill säga vägar som inte är grova och asfalterade. Du bör även tänka på att välja rätt däck. Fråga din biltillverkare vad de rekommenderar. Tänk även på att inte använda punkteringsfria däck. Dessa har nämligen mycket hårdare stomme än andra dock, för att vara extra hållfasta. Det gör dock också att däcken blir hårdare och låter mer när man kör.

Topp 5 tysta däck

De tystaste däcken enligt tester och recensioner är Giti Sport S1, från märket Giti, som fått ett omdöme på 97,2%. På andra plats kommer Continental SportContact 6, från Continental, med ett omdöme på 94,8%. På tredje plats kom Giti Premium H1, också dessa av märket Giti, med ett omdöme på 90,3%. Fjärde platsen tog Giti Synergy E1, även dessa från tillverkaren Giti, som hade ett omdöme på 89%. Sist men inte minst kom Toyo Proxes CF2 SUV av märket Toyo på femte plats, med ett omdöme på 88,8%.