Tvätta bilen – hur gör man?

För att tvätta bilen behöver du ett par tillbehör, vi på Däckskiftarna har det mesta du behöver inom bilvård.

Till att börja med behöver du:

  • Avfettningsmedel
  • Bilschampo
  • Någon slags hink
  • En ren tvättsvamp (gärna fler)
  • Mikrofiberduk
  • Fälgborste (funkar alldeles utmärkt med en vanlig diskborste)

Så här tvättar du bilen steg för steg

Tvätthall – En av de viktigaste faktorerna är att tvätta bilen på en plats som är skonsam för miljön, såsom en tvätthall. I många städer finns det förbud mot att tvätta bilen hemma, eftersom det kan leda till att farliga ämnen som olja och tungmetaller rinner ut i naturen.

Avfettningsmedel – För att effektivt rengöra bilen kan du använda avfettningsmedel, som är verksam mot grov smuts såsom olja, fett, salt, sand och asfalt. Det är angeläget att vara försiktig när du använder detta medel, och undvik att lägga det på bilens plastdetaljer eller en varm motorhuv.

Om bilen bara är lite lätt smutsig av damm, pollen och liknande, kan du använda en mildare alkalisk avfettning. För fälgarna finns det också särskilda rengöringsmedel, om du vill vara extra noggrann med rengöringen. Genom att använda rätt teknik och medel kan du hålla bilen ren och fräsch och samtidigt vara skonsam mot miljön.

Låt verka – När du har låtit avfettningen verka i cirka fem minuter är det dags att börja skölja bort smutsen från bilen.

Spola med vatten – Använd en högtrycksspruta om du har tillgång till en, annars fungerar en vanlig vattenslang också bra. Öppna vattentillförseln så att trycket blir så högt som möjligt och börja spola uppifrån och ner för att säkerställa att du sköljer bort alla små gruskorn och partiklar som kan repa bilen.

Kom ihåg att inte glömma att spola på skärmkanternas insida, eftersom salt och sand lätt kan fastna där och öka risken för rostangrepp. Säkerställ att alla små hörn och vrår är rengjorda för att få en fullständig tvätt.

Schamponera – För att få bästa resultat, fyll en hink med ljummet vatten och blanda i en bilschampo. Se till att följa doseringen som står på förpackningen för att få rätt mängd schampo i vattnet. För mycket schampo kan faktiskt göra bilen mindre ren, så undvik att överdosera.

Spola av noggrant – Spola av bilen från toppen och neråt med en högtryckstvätt för bästa resultat, var extra noga runt hjulhusen.

Torka – Torka bilen från toppen och neråt. Använd mikrofiber som drar åt sig fukt och väta på ett nästan underbart sätt.