Trafikolycka – vad har man för skyldigheter?

Det är grundläggande att veta vilka skyldigheter man har som trafikant i händelse av en trafikolycka, oavsett om man är den som orsakat olyckan eller inte. Enligt Trafikförordningen är man skyldig att stanna kvar på platsen och, så gott man kan, hjälpa eventuella skadade personer.

Du bör också kontakta polis och räddningstjänsten och samarbeta med dem för att få hjälp till eventuella skadade personer och för att rapportera olyckan.

Det lönar sig också att teckna en bra bilförsäkring, som inkluderar en försäkring för trafikolyckor. Denna typ av försäkring kan hjälpa till med kostnader för reparationer av bilen, medicinsk vård för eventuella skador och andra följder av en trafikolycka.

Ett tips från oss är att alltid ha fullgoda däck, med ett godkänt mönsterdjup och korrekt lufttryck för att minimera risken att utsättas för en olycka. Spana in vårt sortiment på Däckskiftarna.se

Såhär bör du agera i samband med en trafikolycka

Först och främst, om olyckan är allvarlig bör man omedelbart ringa 112 för att få hjälp så fort som möjligt.

Vid en mindre olycka utan skadade personer, bör man och den andra föraren byta kontakt- och försäkringsinformation. Om du tror att polisen behövs för att assistera, ring 114 14. Se till att de skadade personerna är varma, men rör dem inte då det kan förvärra skador. Sätt ut varningstrianglar på platsen.

Det är också viktigt att dokumentera olyckan, gärna med en mobiltelefon om du har den med dig. Fotografera fordonens position, registreringsskyltar och olycksplatsen. Samla in kontaktuppgifter från alla inblandade, inklusive namn, adress, telefonnummer, e-post, försäkringsbolag och registreringsnummer. Ta även kontaktuppgifter från alla som såg olyckan, eftersom de kan hjälpa polis och försäkringsbolag att ta reda på vad som hände.

Slutligen, när situationen på olycksplatsen är under kontroll, bör du göra en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag.

Sammafattningsvis

För att sammanfatta är det viktigt att veta vad man ska göra i händelse av en bilolycka, att dokumentera olyckan och samla in kontaktuppgifter från alla inblandade, och att göra en skadeanmälan till försäkringsbolaget.