Torkarblad – väsentlig för god sikt

Torkarblad på bilen är en avgörande säkerhetsfaktor som hjälper dig att se klart och säkert vägen framåt. De hjälper till att ta bort regn, smuts, snö och annat som samlas på vindrutan, men slitna torkarblad kan göra motsatsen. De kan lämna ränder och spår, vilket kan försvåra din sikt, och i värsta fall till och med repa vindrutan. Därför är det angeläget att se till att du alltid har kraftfulla och förstklassiga torkarblad.

Hur ofta bör man byta?

Bytet av torkarblad bör ske regelbundet för att säkerställa säker och effektiv röjning av vindrutan. Slitna torkarblad kan orsaka sämre sikt vilket kan leda till mindre uppmärksamhet på vägen. Ett bra sätt att hålla koll på torkarbladens tillstånd är att överväga ett byte varje gång du byter dina däck. (Ps. är du ute efter nya däck kan du med fördel kika in Däckskiftarna.se)

Dessutom påverkas torkarbladens livslängd av både kvaliteten på bladen och väderförhållanden, så det är vitalt att vara uppmärksam på tecken på slitage. Speciellt under höst och vinter, när vindrutan utsätts för mer skräp, löv, snö och is, ökar slitaget på torkarbladen.

Så byter du torkarblad – steg för steg

Välj rätt torkarblad

Det finns torkarblad med unika funktioner som gör att du får en bättre sikt på vägen. Välj de bladet som passar din bil.

Ta bort det gamla bladet

För att byta torkarblad på din bil behöver du först lyfta upp torkarbladsarmen. Detta kan kräva lite ansträngning, men var försiktig så du inte skadar armen under processen.

Montera det nya bladet

När du har valt det rätta torkarbladet för din bilmodell är det enkelt att installera det. På förpackningen finns det detaljerade monteringsinstruktioner. Efter installationen är det viktigt att fälla ner torkararmen med försiktighet. Undvik att bara släppa torkararmen eftersom det kan leda till skador på vindrutan. Fäll ner torkararmen långsamt och försiktigt för att undvika eventuella skador. Vissa bilar kräver en adapter för att montera torkarbladet på rätt sätt. Denna adapter följer oftast med i förpackningen