Tillverkningsår däck

Många kanske ställer sig frågan hur man ser vilket tillverkningsår mitt däck har? Vad bör man tänka på? Det är relevanta frågor som vi skall klargöra i denna artikel.

DOT märkning på nya däck

På däcksidan finns det ett DOT-märke som är tillverkningsår på ditt däck, DOT-märket består av bokstäver och avslutningsvis fyra siffror. Dessa fyra siffror ger dig svaret på när dina däck är tillverkade och bokstäverna innan i vilken fabrik de tillverkats. De första två siffrorna i DOT märket står för vilken vecka de är tillverkade och de två sista i vilket år. Exempelvis om vi tar siffran 3419 anger att de är tillverkade vecka 34, år 2019.

DOT märkning på gamla däck

Består DOT märkningen av tre siffror så är däcken tillverkade från år 1999 eller tidigare. Finns det en triangel i slutet av tecknen så är däcken tillverkade under 90 -talet. Saknar de triangeln så är däcken tillverkade innan 90 -talet. Detta genomfördes för att kunna urskilja däck från 90- talet med däcken som tillverkats tidigare år.

Tillverknings år på däck syns på DOT märkning

Förkortningen DOT står för ”departement of transportation” som är en juridisk märkning för att däcken skall få säljas på marknaden. Märkningen är ett kvitto att däcken har överträffat de ställda kraven som krävs.

Se till att titta på DOT märkningen när du skall köpa bildäck så du är på det klara när däcken tillverkats, även storleken på däcken och vilka som tillverkat däcken. Rekommendationen är att däcken kan användas i 6 år. Detta kan dock variera beroende på vem som tillverkat däcken och hur körningen ser ut. Att mäta mönsterdjupet ger dig en bra indikation om hur slitna dina däck är.

Förkortningar som finns på däcken

  • DOT – Department of Transportation
  • BP – Kod som relaterar till fabriken där däcket tillverkades
  • M2 – Kod för däckets dimensioner
  • P711 – Valfri kod
  • 2209 – Tillverkningsvecka och tillverkningsår. I detta fall vecka 22, år 2009.