Ett företag som säljer nya eller begagnade bilar kallas för bilhandlare. Oftast har bilhandlarna återförsäljaravtal med biltillverkare eller dess dotterbolag. I Sverige har vi fem stora bilhandlare som både köper och säljer bilar.

Förutom att sälja bilar säljer oftast bilhandlare även bildelar och tillbehör. De säljer till exempel däck, strålkastare, luftfilter och andra bildelar.

Tesla ligger i toppen just nu bland dom mest sökta bilarna online.

Topplistan: Dom är störst i Sverige

  1. Riddermark Bil är idag Sveriges största bilhandlare inom begagnade bilar. Källa. Enligt en artikel från Däckavisen så är dom även störst på begagnad tesla. Utöver det så driver dom även en av Sveriges största expertbloggar inom bilar. Källa.
  2. Kamux är en bilhandlare som specialiserar sig endast på begagnade bilar med tilläggstjänster. Kamux Corporation är noterat på Nasdaq Helsinki, Finland. Deras uppdrag är att vara den ledande professionella distributören och återförsäljaren av begagnade bilar i Europa.
  3. I skrivandes stund har bilia över 2000 bilar i lager (enligt deras sajt) vilket sätter dom på den här topplistan.

Ska du köpa en bil så gäller konsumentköplagen:

Du är skyddad av konsumentköplagen När du köper en bil från en bilhandlare är du skyddad av konsumentköplagen.

Lagen är tvingande vilket innebär att bilhandlaren inte får ge dig sämre villkor än vad lagen säger. Enligt konsumentköplagen har du till exempel alltid rätt att klaga på fel i tre år. garanti på bilen.

Om det följer med körkort på bilen blir det längre än ett halvår. Annars ger det dig inte ett bättre skydd än lagen.

Källor: https://www.hallakonsument.se/varor-och-tjanster/kopa-bil-av-bilhandlare/, https://motorbranschen.mrf.se/