Svanenmärkta däck

Precis som svanenmärkta livsmedel så finns det också svanenmärkta däck. När en produkt är svanenmärkt innebär det att alla miljökrav är godkända. Det finns en hel del krav som är tillhörande och som behöver uppfyllas innan ett par däck blir svanenmärkta. Det första kravet som måste uppfyllas är att ljudnivån ska vara låg. Ger däcken ifrån sig alldeles för mycket ljud och buller kommer de inte räknas som godkända. Det är även viktigt att de är fria från giftiga ämnen och material som till exempel HA oljor. En hög säkerhetssnivå måste också uppfyllas, däcken får aldrig riskera en fara för dess förare eller andra i trafiken. Däcken ska även vara gjorda med bra kvalié så att de har lång hållbarhet och inte blir slitna allt för snabbt. Ett till moment som måste vara godkänt är att däcken måste ha ett relativt lågt rullmotstånd, vilket bidrar till mindre utsläpp.
 

Svanenmärkta däck – Goodyear

Om man går tillbaka några år så var det bara ett specifikt däckmärke som fick lov att använda sig av svanenmärket, dessa heter Goodyear däck och de var då det enda märket som hade alla krav godkända. Idag är tekniken mer utvecklad och Sverige tar verkligen miljökraven seriöst, tack vare det så kan så gott som alla däcktillverkare i Sverige producera däck enligt svanenmärkta krav.

Svanenmärket skärper även deras krav regelbundet för att ha de mest säkra miljödäcken på vägarna. Striktare kontroller har införts för att förbättra funktioner och material, däcktillverkare måste även själva vara extremt noga med att deras däck testas och matchar alla krav för att kunna släppa dem till försäljning. Många kanske tror att svanenmärkta däck inte ger lika bra grepp och fäste som övriga däck men så är inte fallet, det läggs mycket fokus på att alla däck ska ha bra grepp och god prestanda.