Slotmags fälgar

En av de allra mest kända fälgdesignerna för tillbehörsfälgar är Slotmags. Det är en fälg som ser ut som en djup skål. Centrum på fälgen sitter djupt inne, i förhållande till fälgbanan. Fälgtallriken har en mjukt rundad form, där den möter fälgbanan. Karakteristiskt för just denna design, är också att fälgtallriken har fem stycken stora njur-formade hål. Ytan är alltid olackad, och kan ha antingen en polerad, eller borstad finish.
Designen är tidlös, väldigt enkel, och utan massor av krusiduller. Förmodligen är det detta som har gjort designen så omtyckt.
Utseendemässigt så passar Slotmags fälgar bra att montera på de flesta bilar. Fälgarna har genom åren monterats på en mängd olika bilar. Hot Rods, vardagsbilar, klassiska amerikanska muskelbilar, dune buggies, Vans, folkvagnar, sportbilar, terrängbilar, pickups, med flera. Om utseendet inte skulle passa, är det snarare bilens design det är fel på och inte fälgen.

Slotmags fälgar unik design –  sedan 1960-talet

Slotmags började dyka upp på marknaden i mitten av 1960-talet. Fälgarna har producerats av en mängd olika tillverkare. Exempelvis American Racing, Wolfrace, Cragar, JP, Mickey Thompson, Fenton, Superior och US-Mags. Tillverkningen har skett i nästan alla världsdelar. Utbudet av begagnade exemplar är enormt. Dock kan det i bland krävas ganska mycket arbete innan en omgång begagnade Slotmags fälgar är blanka och fina igen.

Några tillverkare har valt metallen magnesium, när de producerade sina fälgar. Hjulens vikt blir då väldigt låg. Det är en bra egenskap. Men tyvärr får naken magnesium snabbt en grå och ful ytfinish, om de inte regelbundet har polerats.

Nytillverkade Slotmags fälgar finns naturligtvis också att köpa. Exempelvis US-Mags har dessa i sitt sortiment. Diametern på hjulen för personbilar är 15 tum, och bredderna är 5 till 10 tum. För pickuper har US-Mags även ett par 17-tums fälgar. 10×17 tum är 8-bultade, för att passa de pickuper som har tyngre chassi och kraftigare axlar.