Slitna däck

Vad är slitna däck? Hur ser jag om däcken är slitna eller ej? Vad kan jag göra? I denna artikel skall vi klargöra frågetecknen och gå igenom det mest relevanta om slitna däck.

Vad är livslängden på ett däck?

Ingen kommer ifrån att däcken kommer att slitas med åren. Vanligtvis håller ett däck i 5-10 år med godkänt mönsterdjup. Påverkan på slitningen grundar sig mycket i hur mycket du kör och hur du kör. Sedan finns det andra ting som har påverkan på hur snabbt däcken slits.

Andra ting som är bra att tänka på för att undvika mer slitage på däcken är kontroll av luften i däcken. Titta vad som rekommenderas i anvisningarna för just din bil. Se till att stötdämparna inte är slitna eller skadade och ha rätt hjulstyrningsvinklar. Undvik att bromsa in hastigt och köra ”rally” på vägarna med skarpa svängar. Att ändra plats på däcken hämmar också slitningar eftersom däcken kan slitas olika mycket beroende på om du har en bakhjuls-, framhjuls- eller fyrhjulsdriven bil. Andra ting som kan ha effekt på däcken är billiga däck och hjulinställningen.

 

Mönsterdjup på däck

 

Så länge ditt mönsterdjup på däcken är i fas med vad som är godkänt får du köra på vägarna med däcken. När du mäter mönsterdjupet skall du göra det på den mest slitna delen av däcket. För att säkerställa att inget missats kan du göra det på alla däcken.

Bäst är att mäta detta med en mätsticka men en detaljerad linjal/tumstock fungerar också. Minsta mönsterdjupsgräns är 1,6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäck. Det rekommenderas att bytet av däcken sker när sommardäcken närmar sig 3 mm och för vinterdäck 5 mm. Dessa rekommendationer är satta för din säkerhet.

Sant om slitna däck

Risken att drabbas av vattenplaning är större om du har slitna däck eftersom mönsterdjupet avleder vatten från däcket. Använd de slitnaste däcken baktill oavsett driften på bilen. Olycksrisken är större med slitna däck men även bromssträckan.