Sanningar om däck på personbilar

När det kommer till säkerheten på din bil är däcken en mycket viktig punkt, du vill inte sitta och köra i 110 km/h och riskera att något händer med dina däck. Men det är inte alltid så enkelt att veta vad som faktiskt stämmer och vad som är myter när det kommer till bildäcken. Här listar vi sanningar om däck på personbilar

Vad är sant beträffande bildäck på personbil

Här tänkte vi gå igenom några av de punkterna som man ofta hör gällande däck på personbil, som faktiskt stämmer.
1. Du ska alltid efterdra bultarna efter ett däckbyte.
2. Mönsterdjupet måste vara mer vid vinterväglag.
3. Du ska regelbundet kontrollera lufttrycket i däcken.
4. Uttjänta däck lämnas kostnadsfritt till däckåterförsäljare.

1. Du ska alltid efterdra bultarna efter ett däckbyte

När du har kört mellan 5 och 20 mil efter ett hjulbyte ska du alltid efterdra dina bultar. Detta för att inte riskera att däcken lossnar när du kör. Detta gäller speciellt om du har aluminiumfälgar (alufälgar), som är ett relativt mjukt material. Det finns en risk att materialet rör lite på sig efter första dragningen, och fälgarna riskerar därför att bli lösa.

2. Mönsterdjupet måste vara mer vid vinterväglag

Ja, det stämmer.Vid vinterväglag ska mönsterdjupet vara minst 5 mm, medan vid sommarväglag behöver mönsterdjupet endast vara 3 mm.

3. Du ska regelbundet kontrollera lufttrycket i däcken

Det är inte enbart när du byter däck du ska kontrollera lufttrycket i däcken, utan det bör du faktiskt göra regelbundet. Gärna varje gång du tankar, speciellt om du inte tankar speciellt ofta. Lufttrycket kan variera om lufttemperaturen utomhus skiftar mycket, men det är också ett bra sätt att upptäcka exempelvis en pyspunka på.

4. Uttjänta däck lämnas kostnadsfritt till däckåterförsäljare

Däckåterförsäljare är skyldiga att ta emot uttjänta gamla däck, så länge de inte sitter på fälg. Sitter däcken på fälg har de rätt att ta ut en skälig kostnad för separeringen av däck och fälg.