Vad är runflat däck?

Runflat däck, också kallade punkteringsfria däck, är däck som funnits med i leken länge och som har varit populära sedan 80-talet.

Under de senaste åren har populariteten stigit något enormt och idag väljer fler och fler bilägare att investera i dessa. Ett mycket vanligt missförstånd är att Runflat däck är helt skyddade från punkteringar överhuvudtaget, men så är inte fallet.

Även punkteringsfria däck kan råka ut för skador som orsakar punktering, men det är betydligt mer ovanligt.

Är punkteringsfria däck bra?

Det finns många orsaker till att Runflat däck har blivit så populära och det råder ingen tvekan om att fördelarna är många. Med Runflat kan du inte bara få en bil som är mycket säkrare och tryggare att använda sig av, utan du slipper också punkteringar som gör att du måste stanna i trafiken eller mitt på vägen.

Ett punkteringsfritt däck håller nämligen längre, även vid skador, och ger dig ca 50-80 kilometer extra körtid så att du kan stanna på en mer lämplig plats.

Vad ska man göra om man har punktering?

Skulle du råka få en punktering på ditt Runflat däck kan du till en början vara lugn. Du behöver inte stanna akut och åtgärda problemet på vägen och du behöver heller inte ringa efter assistans. Som tidigare nämnt kommer däcken automatiskt att ge dig 50-80 kilometer som du kan använda dig av för att ta dig i säkerhet.

För att laga ett Runflat där, eller punkteringsfritt däck, kan du använda dig av Tubeless-lagning. Enkelt förklarat kan man säga att det är ett skum som täcker för sprickor och skador, förutsatt att de inte är för stora och däcket behöver bytas ut helt och hållet. Observera att detta endast är en tillfällig lösning som du kan använda dig av och som passar för däck som är slanglösa.