Regummerade däck

Att köpa regummerat däck som är som införskaffa ett par gamla skor. Det kan funka men det kan också vara ett dåligt val. Varför väljer många regummerade däck?

Ett regummerat däck är kort och gott ett däck som är tillverkad av andra, redan uttjänade, däck och som på så vis är återvunnet material. Genom att ta vara på materialet från ett förslitet däck kan man återskapa däck som håller samma höga kvalitet som nya.

Vad är halvregummering?

Den främsta orsaken till att det är dags att byta däck är helt enkelt för att slitbanan blivit alldeles för dåligt. Den har helt enkelt slitits ner för mycket och behöver återställas. I Sverige finns det en lag som reglerar hur djupt mönsterdjupen måste vara för att du ska få använda dina däck och när mönsterdjupet inte längre håller måttet – är det helt klart dags för nya. Genom att välja en halvregummering kan du se till att återanvända däcket på bästa sätt. Här lägger man då på en nya slitbana och bevarar stommen. På så sätt kan man inte bara spara in på arbetskostnad, utan även på material och pengar. Däcken är billigare att sälja, men också billigare för dig att köpa.

Vad är helregummering?

Utöver halvregummering finns det också däck som är helregummerade. Det innebär att man byter ut mer än bara själva slitbanan på däcken. Det är inte helt ovanligt att det finns större och mer omfattande skador som man behöver åtgärda på ett mer avancerat sätt. I dessa fall brukar det då vara bättre med en helregummering, för att säkerställa att däcken verkligen håller en bra kvalitet. Precis som med halvregummeringen så byter man ut slitbanan, men man ser även till att renovera däcksidorna. I vissa fall kan även hela eller delar av sektionshöjden behöver justeras.

Hur vet man om ett däck är regummerat?

Att se skillnad på nya och regummerade däck kan vara väldigt svårt, speciellt om du inte är en bilexpert. Köper du dina däck från en pålitlig och seriös tillverkare ska däcken dock alltid vara markerade. Här kan du titta efter märkningar som ”Regummerad” på däckens sidor, men ord som ”Retread” kan också förekomma. Beroende på vilken tillverkare du väljer att använda dig av kan regummeringen också komma i form av en symbol.

Handlar du däremot regummerade däck från någon som är oseriös är det inte ovanligt att däcken inte har någon märkning alls. Här kan du istället titta på om det finns ett lager med sot på däcken eller om du ser några mindre gummipartiklar.

Är regummerade däck ett bra alternativ?

Regummerade däck är att föredra för den som vill spara pengar på sina däckköp och samtidigt minska miljöpåverkan. Jämför man med vanliga däck kan du spara in så mycket som 30-50 %, vilket kommer till stor fördel för den som kör långa sträckor eller för den som äger ett kommersiellt fordon. Den minskade miljöpåverkan är naturligtvis till fördel för alla levande ting på jorden. Genom att återanvända däck kan man spara in på råolja och minska koldioxidutsläpp.

3 Populära däckmärken inom regummering

Blackstar, marangoni och insa turbo är tre kända aktörer som regummerar däck.