Radialdäck

Radialdäck är ett begrepp som de flesta hört talas om någon gång, men inte alla vet vad det faktiskt innebär. I dessa däck är armeringen ofta gjord av textiltrådar och ligger parallellt med radien av däcket. Den ligger tvärgående med rullriktningen på hjulen.

Definition

Kort sagt kan radialdäck beskrivas som en sorts däckdesign. Majoriteten av alla däck som säljs och används till personbilar idag är av radialtyp. Trots detta är det ett begrepp som man ofta inte talar om, eftersom det numera snarare är normen på våra däck. År 1946 tillverkades de allra första radialdäcken. Designen av dessa däck är dock betydligt mycket äldre. Därmed är radial däck en gammal tanke kring hur man kan skapa däck med bättre egenskaper än diagonaldäck.

Fördelar radialdäck

De är idag den vanligaste och populäraste typen av däck på marknaden idag, av god anledning! Den största anledningen till detta är att radialdäck helt enkelt har bättre köregenskaper än diagonaldäck i de flesta fall. I jämförelse med diagonaldäck har radial- många fördelar. bland annat:

  • Högre körkomfort tack vare mjuka däcksidor.
  • Bättre kontakt med underlaget tack vare radialdäckens egenskaper.
  • Mindre friktionsvärme än diagonaldäck.
  • Slitbanan slits mindre och håller längre tack vare däckens egenskaper
  • Längre bränsleförbrukning tack vare förbättrad kraftöverföring.

Nackdelar radialdäck

Trots däckens många fördelar finns det även ett fåtal nackdelar som kan vara bra att ta hänsyn till. Bland annat ger däcken ett halvdant skydd när det kommer till att köra på trottoarkanter, eftersom kanterna på däcken är mjuka. På grund av samma egenskaper har man ännu inte kunnat producera radialdäck avsedda för skogsmaskiner. De är helt enkelt inte lika robusta som diagonaldäck och kan lättare gå sönder vid tufft och ojämnt underlag. Trots detta är radialdäck den dominerande däcktypen som finns på marknaden. De är dyrare att tillverka än diagonaldäck – men erhåller även desto fler efterfrågade fördelar.