Punkteringsfria däck

Majoriteten av alla bilägare har någon gång varit med om en punktering. En punktering kommer oftast mycket olägligt och när man befinner sig mitt på vägen eller när man har bråttom iväg. Med punkteringsfria däck slipper du oroa dig för att bli fast mitt ute i ingenstans och du slipper också trassel med dyr assistans.

punkteringsfria däck

Vad menas med punkteringsfria däck?

Kort och gott kan man säga att punkteringsfria däck är däck som är specifikt framtagna för att ge dig full kontroll och säkerhet i trafiken. Begreppet är en aning missvisande, eftersom däcken visst kan bli punkterade om det vill sig illa. Skillnaden är dock att punkteringsfria däck låter dig fortsätta köra 50-80 km innan du behöver stanna och åtgärda problemet. Det gör det möjligt för dig att ta dig till en mack eller stanna på ett mer lägligt ställe.

För att skapa punkteringsfria däck har man lagt fokus på deras konstruktion. Konstruktionen är betydligt mer stabil och robust, då man använder sig av sidoväggar som är förstärkta. Tack vare denna förstärkning får däcken en förbättrad styvhet, något som i sin tur ger dem den kraft de behöver för att kunna fortsätta rulla, även när de är tömda på luft.

Hur vet man om däcken är punkteringsfria?

För novisen, eller för den med ett otränat öga, kan det vara svårt att se skillnad på vanliga däck och punkteringsfria däck. Oftast ser de till synes precis likadana ut, men skillnaden hittar du i vikten såväl som i markeringen. Ett punkteringsfritt däck kallas även för Runflat däck och därför bör du hålla utkik efter symboler som RSC, vilket beskriver Run Flat system component. Ett punkteringsfritt däck väger vanligtvis också mer än ett vanligt.

Vikten är något som är svårt att avgöra om du vill beställa däck från internet och därför rekommenderar vi att du i första hand tittar på symbolen. Här kan du även ta hjälp av support för att hitta till sektionen för punkteringsfria däck. Det finns flera olika tillverkare som satsat på just denna typ av däckkonstruktion. Några av de mest populära är Nokian, Goodyear, Yokohama, Michelin, Dunlop och Continental.

Observera att RSC inte är den enda markering som kan beskriva ett punkteringsfritt däck. Tittar man t.ex. på Continental använder de sig av markeringen SSR och CSR, medan Nokian kör på RFT och RF och Yokohama på RF och ZPS.

Kan man laga punktering på bildäck?

Som tidigare nämnt är du inte helt skyddad från punktering även om du använder dig av Runflat däck. Sanningen är att du faktiskt löper samma risk att råka ut för punktering som vem som helst, men skillnaden är att du kan fortsätta köra på däcket. Då ett punkteringsfritt däck är slanglöst är det fullt möjligt att laga det, om än tillfälligt. Här kan du använda dig av däck utfyllnadsmassa som går att köpa på vanliga bensinstationer. Dessa kallas för tubeless-lagning och kostar inte mycket i inköp. Observera att detta bara är en tillfällig lösning och att du bör ta bilen till en verkstad så snart som möjligt.