Pneumatiska däck

Ett däck av armerad gummi som är fyllt med tryckluft kallas för ett pneumatiskt däck. Därmed passar namnet in på i princip alla däck vi ser och använder oss av idag till bilar, cyklar och övriga fordon.

Vad är pneumatiska däck?

Den korta förklaringen till vad ett pneumatiskt däck är, är att det är ett luftfyllt däck. Däcket består av ett så kallat hjulcentrum som har ett rullager. Däcken passar ypperligt för allt från de lättaste till de tyngsta transporterna. De passar ytterst bra för ojämn och grov terräng eftersom de har en mjuk och dämpande effekt. I och med däckens flexibilitet passar de bra för både inomhus- och utomhusbruk. Pneumatiska däck används på allt från skottkärror och vagnar till bilar och skogsmaskiner. Den stora fördelen med pneumatiska däck är att luften som däcken fylls med går att kontrollera. Genom att kontrollera lufttrycket i däcken kan man påverka rullmotståndet och hårdheten. Därmed kan de passa för olika typer av terräng och för olika ändamål.

Egenskaper

Det går inte att förneka att pneumatiska däck är otroligt mångsidiga och kommer med en mängd olika fördelar och grymma egenskaper. Många industrier kan dra stora nytta av däcken på grund av deras effektivitet och mångsidighet. Däcken kan användas på i princip alla väglag och underlag eftersom däcken är både stötdämpande och har fantastiskt vibrationsdämpande egenskaper. Därmed passar de ypperligt på ojämnt underlag och kan trots det garantera en smidig framfart. Den i princip enda nackdelen med pneumatiska däck är att de känsliga för punkteringar och inte speciellt resistenta mot kemikalier. Punktering är vanligt förekommande eftersom de är luftfyllda och om man kör över ett vasst föremål kan det relativt lätt skära in i däcket och orsaka en punktering. Trots dessa nackdelar kan däcken enkelt repareras vid skador och slitage och bytas ut när de blir nedslitna.