Offroad däck – vad är det?

Planerar du att köpa nya offroad däck? Då finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på. Däckkategorin är mycket stor om man jämför med många andra och här omfattas både enklare däck till 4×4-fordon såväl som specialtillverkade däck som är framtagna för sand, snö och is, lera eller grus.

Vad är ett offroad däck?

Offroad däck, eller terrängdäck som de också kallas, är däck som lämpar sig för majoriteten av alla underlag och som ger dig en mycket trygg och säker körning. De kan användas när du ska köra på grus, snö och is eller lera, men också i normal trafik.

Eftersom däckkategorin är väldigt stor finns det idag däck som är framtagna för många olika ändamål, även fast de alla hamnar under samma kategori. Den vanligaste typen av offroad däck är dock varianten som kallas för Mud Terrain.

Det här däcket är utformat med ordentliga och stora mönster, samt breda kanaler och en kraftigare förstärkning i stommen såväl som på sidorna.

Även All Terrain-däck är vanliga och uppskattade alternativ. Dessa är inte utformade på samma extrema sätt och lämpar sig således för underlag som är lite ”snällare”.

Fördelar vs nackdelar?

Det är inte alltid lätt att veta vilken typ av däck som passar en bäst och om offroad däck är något som lämpar sig för just dig. Genom att titta på däckets egenskaper, för- och nackdelar, kan du enklare se om det är ett alternativ för just din typ av körning.

Fördelar

  • Däcken kan användas på många olika underlag
  • Du får en förbättrad framkomlighet i komplicerade miljöer
  • Oslagbart grepp som ger trygghet och säkerhet
  • Flertalet modeller att välja mellan

Nackdelar

  • Lämpar sig främst för terrängen de är framtagna för
  • Däcken är bredare, vilket i sin tur ger en försämrad prestanda vid inbromsning och höga hastigheter
  • Offroad däck ger en sämre bränsleekonomi
  • Sämre grepp på asfalt
  • Kräver specifika fälgar

10 populära offroad däck

Kort och gott kan man säga att det finns tre olika typer av offroad däck att välja mellan, även om det finns än fler olika modeller och varumärken. Som tidigare nämnt är det vanligaste med de däck som går under namnet Mud Terrain, såväl som All Terrain. Därefter hittar vi också en rad specialanpassade däck som lämpar sig bäst för fyrhjulsdrivna bilar.

Här nedan kommer vi att titta närmare på 10 stycken populära offroad däck som ligger i framkant just nu. Däcken har inte bara visat sig vara mycket trygga och säkra att använda sig av, utan de har också omnämnt flertalet gånger i produkttester och recensioner för bästa offroad däck. Återigen är det viktigt att komma ihåg att du bör välja däck som är framtagna för det underlag du planerar att använda dem på, för att på så sätt säkerställa att du får bästa prestanda, ett bra grepp och däck som du kan känna dig nöjd med.

1. GT Radial Adventuro AT
2. Hankook Dynapro AT-M RF10
3. Continental CrossContact AT
4. Yokohama Geolandar A/T-S G012
5. BFGoodrich All Terrain T/A KO2
6. BFGoodrich Mud Terrain T/A KM2
7. Goodyear Adventure All Terrain
8. GoodYear Vector 4Seasons SUV Gen-3
9. Pirelli Cinturato All Season SF2
10. Apollo Apterra H/T2