Nokian Hakkapeliitta 9 – test

Nokian Hakkapeliitta 9 är ett Premium Touring vinterdäck med dubbar, det är utvecklade med ett riktat slitbanemönster och designat för personbilar. Nokian Hakkapeliitta 9 har även en SUV-version.

Dubbdäcket Hakkapeliitta 9 är ett oerhört bra vintedäck, de anpassar sig till alla former av vinter på ett skickligt och balanserat sätt. Däcken är tillverkade med det unika, patenterade Nokian Tyres Functional Dubbkoncept, som är kärnan i dessa däck. De olika dubbarna som fungerar under inbromsning, acceleration och kurvtagning säkerställer enkel och bekväm körning även under de värsta vinterdagarna.

Utöver utmärkt grepp, erbjuder världens första funktionella dubblösning förare ett suveränt grepp i sidled på isiga och snöiga körytor. Nokian Tyres nya mönsterteknik erbjuder också stabil körning på bar mark. Hakkapeliitta 9 beter sig på ett kontrollerat och logiskt sätt under extrema förhållanden vid greppgränserna och den rullar lättare än den tidigare dubbade Hakkapeliitta-generationen, vilket resulterar i en hel del bränslebesparingar. Det bekvämt tysta rullande bullret kompletterar den gröna naturen hos denna vintervägmästare

Slutsatser

  • Genomsnittlig bromssträcka på vått underlag och bra körhastighet.
  • Relativt bra motstånd mot vattenplaning.
  • Genomsnittlig torr bromsning och hantering.
  • Kortaste bromssträcka på is, även ett bra grepp och hantering.
  • Bra snöprestanda.
  • Relativt högt rullmotstånd.
  • Högt ljud.

Sammanfattning – Nokian Hakkapeliitta 9

För att sammanfatta detta är Nokian Hakkapeliitta 9 ett mycket bra dubbat vinterdäck som fungerar utmärkt på is och vinterväglag. Dessa däck har goda köregenskaper och har en bra balans mellan styrförmåga och grepp. Däcket prestarar inte bara bra i snö och ism de funkar även bra på barmark. På torrt väglag har Hakkapeliittaa bäst bromssträcka.

Utöver detta får man en relativt låg bränsleförbrukning. Detta är alltså däck som är enkla att kontrollera under körning på is och snö, egenskaper i toppklass på barmark. Detta är alltså ett lättkört däck, dessa däck går som de ska och tappar sällan greppet.