När ska man byta däck?

Ett land som Sverige med riktiga årstider innebär en utmaning för alla bilägare. När årstiderna skiftar måste däcken anpassas efter väglaget. Här reder vi ut när däcken behöver bytas och när det är lämpligt att köpa in nya däck.

När ska däcken bytas?

Transportstyrelsen har bestämt att 1 december till 31 mars har ett lagstadgat krav på vinterdäck. Utöver det gäller att du ska ha vinterdäck om vinterväglag råder. I ett avlångt land infaller vintern vid olika datum och ibland kan det ske innan 1 december. Till vinterväglag räknas snö, snömodd, is eller frost. Redan när det råder på delar av vägarna så betraktas det som vinterväglag.

Dubbdäck är tillåtna från 1 oktober till 15 april . Spannet är alltså något längre än kravet på vinterdäck. Även här gäller att datumen kan utvidgas om vinterväglag kommer tidigare eller varar längre in i april. En god grundregel för däckbyte eller sommardäck och vinterdäck är att vara ute i god tid, inte minst om du tänkt boka tid hos bilservice för ett snabbt och smidigt däckbyte.

När är det dags att köpa nya däck?

När mönsterdjupet börjar bli för lågt är det dags att byta däck. För sommardäck gäller en laglig gräns på 1,6 mm. För vinterdäck är 3 mm lägsta tillåtna mönsterdjup. Fastnar du i en poliskontroll och däcken har ett lägre mönsterdjup, leder det till böter. Däremot bör du också vara medveten om att däckens egenskaper försämras redan innan. Ett minsta djup på runt 3 mm är rekommenderat för sommardäck för att de ska hantera vått underlag och minska risken för vattenplaning. För vinterdäck behövs ungefär 5 mm för att de ska leda bort slask och få grepp på is.

Därför ska du inte vänta in i det sista. Redan när däcken börjar närma sig den lagliga gränsen är det dags att börja fundera över att köpa nya däck. Dessutom ökar chansen att göra en bra affär om du har god tid på dig och kan göra jämförelser.