När ska man balansera däck?

Alla måste balansera sina däck förr eller senare, men när ska man balansera däck egentligen? Som en del av underhållet bör man balansera däcken i samband med däckbyte, om man inte byter däck särskilt ofta eftersom man bor i ett varmare klimat räcker med att man balanserar däcken vartannat år, eller när man kört 5000 km, beroende på vad som inträffar först. Självklart bör man också balansera däcken om man noterar att bilen känns skakig eller konstig på något vis.

Att balansera däck

När man balanserar däck handlar det kort och gott om att man jämnar ut däckets fördelning av vikt så att det rullar jämnare. Däckbalansering ger dig både ökad komfort, minskar slitage på däcket, samtidigt som det bidrar till ökad trafiksäkerhet eftersom bilen rullar mer stadigt.

Det finns flera sätt att balansera däck på – det allra vanligaste är användningen av en balansmaskin. Denna maskin ”spinner” däcket, därefter mäter den hur vikten är fördelad med hjälp av en kamera eller laser. Därefter placerar man ut vikter på utsidan eller insidan av däcken enligt vad maskinen visar. Detta för att jämna ut viktfördelningen.

Det är viktigt att man balanserar däcken med jämna mellanrum, alltid i samband med ett däckskifte. Att inte balansera sina däck kan orsaka vibrationer och slitage.

Om dina däck inte är balanserade påverkar det inte bara styrningen, utan i det långa loppet kan det leda till att fjädringar och gummit i däcken slits ut.

Andra tillfällen då man bör balansera däcken?

Vi rekommenderar även att du balanserar dina däck om det är så att du:

  • Köper en ny uppsättning hjul eller däck
  • Byter plats på däcken (roterar)
  • Lagar däcket
  • Om du mot förmodan kört in i ett hål eller motsvarande som påverkar däcken

En annan viktig sak att tänka på är att däckbalansering och hjulinställning är två skilda saker.