Monoblock fälgar

Monoblock fälgar kommer i olika varianter och prisklasser. Söker du något vackert kan exempelvis Brabus monoblock R serie fälgar vara något för dig. Dessa är otroligt vackra, sportiga och råa i samma andetag. Fälgen har tio dubbelekrar och en enkel, ren design som passar till de flesta bilarna, men det är färgtoningarna som skapar atmosfär och tyngd. Brabus sitter ofta på Mercedes.
Flera fälgar som benämns ”monoblock” har gift sig med Mercedes, så även den mer klassiska AMG fälgen eller Felgi, sistnämnda syns mycket i östländer.

Det finns också matchande monoblock fälgar för Tesla och BMW, men den vackraste monoblock fälgen som finns är nog raciga TE37V MARK II tillverkad av Volk Racing RAYS. Detta är en kraftig bronze fälg med sex feta ekrar placerade djupt i fälgen. Den svider förstås i plånboken.

Monoblock fälgar – vad är det?

Man ser ofta fälgen som ett helt, designat objekt, men fälgar finns i flera versioner. Fälgen kan vara en enda enhet – ett ”monoblock”, vilket är de flesta fälgarna. De kan också bestå av flera delar som är avtagbara – en central del, en hjulsida och en hjulring. När man formar fälgar gjuter man det flytande aluminiumet i formar, det finns olika metoder för detta. Det krävs kunskap på hög nivå för att gjuta fälgar.

Gjutning av monoblock fälgar

Att gjuta med tyngdkraft är en enkel metod för att gjuta. Man fyller formen med hjälp av gravitationskraften. En fördel med detta är den lägre kostnaden. Eftersom denna metod baseras på gravitationskraft är aluminiumets densitet på denna typ av fälg lägre än med annan produktionsmetod.

Gjutning med lågtryck

Ett lågt tryck används vid lågtrycksgjutning. Detta tryck skjutsar ut aluminium snabbare i formen jämfört med gravitationsgjutning. Detta ger högre densitet i fälgen och bättre mekanisk egenskap. Tillverkaren kan exempelvis använda detta för att ge fälgen starkare struktur, det är också den populäraste metoden på ersättningsmarknaderna. Det finns flertalet tekniker för att ta fram fälgar, genom värme, tryck och rotation kan man tillverka en fälg med stor motståndskraft och lägre kostnad jämför med smidda fälgar.