Miljödäck

Ett miljödäck är ett däck – av vilket märke som helst – som uppfyller kraven för att klassas som miljövänliga. Däcken står för 30% av bilvärldens CO2 utsläpp och den som väljer att köra på miljövänliga däck bidrar till en ren miljö. Fr om 1 juli 2012 har EU infört en miljömärkning som kallas Eco Label. Den talar om däckens egenskaper vad gäller bränslebesparingen, ljudnivån och väghållningen för däcket.

Hur vet jag att jag köper ett miljövänligt däck? De sämre däcken är rödmärkta och de miljövänliga däcken är grönmärkta. Ett däck kan också bli svanenmärkt om det klarar specifika tuffa miljökrav, då ser du märket på däcket.

Hur blir ett däck bra för miljön?

Flera tester har utförts på miljödäck, band annat konstaterar Teknikens Värld att man sparar upp till cirka 1800 kronor i bränslekostnad med rätt däck. Vid tillverkning av miljödäck används naturgummi, olika vegetabiliska material, apelsinoljor, även syntetiskt gummi, armeringsfibrer eller liknande vilket ger långsiktiga positiva miljöeffekter. Man mäter också rullmotståndet – ett lägre motstånd ger lägre energiförbrukning vilket också är lönsammare för föraren. Återvinningsprocessen är viktig.

Miljödäck är framtiden

Ledande däckaktörer som Continental, Michelin, Goodyear med flera har alla skapat program för miljövänlig däcktillverkning. Här följer några exempel, men långt ifrån alla, på utmärkta miljödäck.

Pirelli Cinturato P7

Cinturato P7 tar miljödäcket till en helt ny höjd. Däcket har en gummiblandning som helt saknar sakdliga HA-oljor. Ett runflat däck med lågt rullmotstånd och lägre bränsleförbrukning.

Goodyear efficient Grip

Ett klass A svanen-märkt miljödäck med kort bromssträcka och mindre bränsleförbrukning. Detta är ett premiumdäck som klarar höga farter har bra väggrepp.

Continental ContiPremiumContact 2

Toppar många tester, har mottagit påståenden som ”oslagbart”. Däcket har inbyggda 3D spår i sin gummiblandning och är mycket effektivt i att dränera vatten. Passar för höga hastigheter.

Kumho Ecowing KH19

Nanoteknik har utvecklat däckets gummiblandning. 10% lägre miljöskadliga ämnen i jämförelse med andra däckmärken. Tidsfrekvensanalysteknik har använts för lägre bullernivå. Optimerat däck.

I samma andetag bör Michelin, Nokian, Bridgestone och Hankook nämnas. De satsar alla hårt på miljödäck.