Lufttryck i däck – Detta gäller!

Att ha ett bra och korrekt lufttryck i däck är viktigt för att du ska vara trygg och säker på vägarna. Vad som anses vara ett lämpligt lufttryck är dock svårt att säga, eftersom detta varierar från bil till bil. Det vanligaste är att lufttrycket på en personbil ligger runt 2.5 bar, vilket motsvarar 250 kpa. Har du svårt att veta vad som gäller kan du hitta informationen i din instruktionsbok, men också på tanklocket eller på förardörren.

Hur får man reda på vad man ska ha för däcktryck?

De allra flesta bilägare är redan medvetna om vad det är för lufttryck som den egna bilen ska ha, men för att vara säker är det bra att kontrollera informationen. Har du nyligen köpt en ny bil är lufttrycket något som du behöver skapa dig kunskap om. Som tidigare nämnt brukar du hitta informationen på tanklocket, men det kan också stå angett vid förardörren. Vilket lufttryck som gäller för just din bil är svårt att säga och det bästa är alltid att titta på informationen i instruktionsboken. Detta är det bästa och säkraste sättet.

Vad händer vid för högt däcktryck?

Att ha ett lågt lufttryck är inte bra, men det är också viktigt att man inte höjer lufttrycket mer än vad som anges som maxgräns för din bil. Orsaken till detta är helt enkelt för att det kan innebära fara för dig som förare såväl som för andra trafikanter. Ett för högt lufttryck gör bilen obekväm att köra, men det kommer också försämra anläggningsytan och greppet mot underlaget. Skulle du öka lufttrycket ännu mer än så kommer däcken tillslut att ändra form och bli smalare.

Vilket lufttryck är bra för husbilsdäck?

Lufttrycket i däck för husbilar och lätta lastbilar skiljer sig från det lufttryck som rekommenderas till personbilar. Här ska lufttrycket nämligen vara i stort sett dubbel så högt. Orsaken till detta är helt enkelt för att tunga laster och tunga bilar kräver mycket mer. Vanligaste är att man använder sig av C-däck på dessa bilar och med ett lufttryck på 4-4,5 bar, som i sin tur motsvarar 400-450 kpa.

Lufttryckstabell – hur fungerar det?

Att kontrollera lufttrycket på egen hand är en rätt knepig och tidskrävande process, men som tur är finns det lufttryckstabeller som denna. För att kontroller lufttrycket på egen hand kan du använda dig av en tryckmätare. Dessa går att köpa, men du kan också besöka närmaste bensinstation som erbjuder detta kostnadsfritt på plats.

En lufttryckstabell på nätet gör det dock möjligt för dig att snabbt kontrollera vilket lufttryck som rekommenderas. Här börjar du med att fylla i information om din bil, t.ex. vilken årsmodell och vilket märke som du har. Därefter får du snabbt och enkelt information om vilket lufttryck som gäller för det främre däcket såväl som det bakre. Observera att det är viktigt att du följer rekommendationerna för normalt tryck såväl som för trycket för max-belastning. Att öka trycket en aning kan vara bra om du kör mycket tung last, men kom ihåg att vara försiktig!