Hur vet jag vilka fälgar som passar min bil?

 

Sugen på nya fälgar, men också förvirrad över alla val på marknaden? För att kunna köpa nya fälgar behöver du veta vilka som passar din bil och dina däck. Här kan du läsa mer om hur du ska göra för att avgöra detta.

Vilka däck har du?

När du ska byta fälgar är det första du bör titta på vilken dimension dina däck har. Det avgör nämligen vilken typ av fälgar du kan köpa. Är du osäker på däckdimensionen? Då finns information om vilka däck din bil är dimensionerad till i ditt registreringsbevis. Utöver detta är det också några andra värden du bör känna till för att valet av fälg ska bli rätt.

Viktiga värden

Förutom att veta vilka däck du har bör du också känna till några saker om dina nya fälgar. Här följer några viktiga värden:

  • Fälgens bredd och diameter i tum
  • Antalet hjulbultar som behövs för montering. Ett bra tips är att kontrollera hur många bultar dina nuvarande fälgar sitter med. Du bör också kontrollera avståndet mellan bultarna.
  • ET-värde. Detta är det värde som avgör hur långt in eller ut i hjulhuset fälgen hamnar. Ändrar du detta värde i och med att du sätter på nya fälgar på bilen är det viktigt att veta att det kan påverka din bils köregenskaper.
  • Storleken på fälgens centrumhål. Välj gärna en fälg där fälgens centrumhål är i samma storlek som hjulnavet på bilen.

När du har alla dessa värden på plats är det enkelt att köpa nya fälgar som passar till din bil. Känns det ändå krångligt? Då kan du besöka dackskiftarna.se. Vi har nämligen en pedagogisk och utförlig guide kring byte av fälgar. Vi säljer även nya fälgar till förmånligt pris så att du kan hitta bra fälgar till just din bil enkelt.