Hur mäter man mönsterdjup på däck?

I denna artikel svarar vi på ”hur mäter man mönsterdjup på däck”. De flesta vet att det är viktigt att däcken på bilen har bra mönsterdjup. Tyvärr är det inte alla som faktiskt kontrollerar sitt mönsterdjup regelbundet. På äldre däck är det bra att regelbundet mäta mönsterdjupet för att säkerställa att de är lagliga och säkra att köra med.
 
 
Alla bilägare är medvetna om att minsta mönsterdjupet för sommardäck är 1,6 mm och för vinterdäck 3mm. Däck som används slits dock varje gång de används och mönsterdjupet minskar successivt vilket ofta kan vara omärkbart.
 

För att slippa riskera att köra med olagliga och osäkra däck är det viktigt att mäta mönsterdjupet regelbundet. Framförallt om dina däck är 5 år eller äldre är det viktigt att säkerställa att däcken är säkra att köra med för att undvika olyckor i trafiken.

Mäta mönsterdjup

För att mäta mönsterdjupet på egen hand behövs inte särskilt mycket förkunskap eller några speciella verktyg. Det enda som behövs är en mätsticka som du använder för att mäta mönsterdjupet. Mätstickan förs in i någon av däckens skåror och läses av därefter. Om du inte har en mätsticka kan det gå bra att använda sig av en vanlig linjal eller tumstock. Vissa nyare däck har till och med kommit med en ny funktion att däcken indikerar när det är dags för ett däckbyte genom en inbyggd slitagevarnare.

Mönsterdjupet är en indikation

Det som kan vara värt att nämna är att mönsterdjupet endast är en indikation på däckens skick. Kom ihåg att även kontrollera dubbarna på dina vinterdäck för att säkerställa att även dessa är i bra skick. Däck kan också vara slitna på andra sätt än att det direkt påverkar mönsterdjupet. Om du är osäker om dina däck håller måttet, ta hjälp av en professionell däckfirma för att kontrollera ditt mönsterdjup och dina däcks kvalité.