Hur länge håller däck?

Däck har alltid en begränsad livslängd, oavsett däcktyp. Anledningen är det slitage som däcken utsätts för under körning. Mönsterdjupet minskar tills däcken till sist måste bytas ut. Nedan kommer en närmare titt på vilka faktorer som är mest avgörande för hur länge ett däck håller

Däckens kvalitet har stor betydelse och det har ett nära samband med däckens prisklass och vilken däcktillverkare du väljer. Även egenskaperna i fordonet de sitter på är mycket betydelsefulla, särskilt motorstyrka och bromsar. I övrigt finns en rad faktorer som går att påverka själv som förare. Där märks din körstil, att du har optimalt lufttryck i däcken och att om möjligt undvika vägunderlag som sliter mer än nödvändigt.

Hur många mil klarar däck?

Med tanke på hur många faktorer som inverkar går det inte att säga exakt hur länge ett däck klarar sig. Allt som går att göra är att ge en ungefärlig uppskattning. Inom branschen brukar man räkna att däck håller någonstans mellan 3500 och 5000 mil. Kör du vårdslöst och med för lågt däcktryck riskerar du att dina däck slits ut innan de når genomsnittet. Är du däremot försiktig och tar hand om dina däck på rätt sätt, finns chansen att de håller längre än 5000 mil.

Här är några korta råd för att förlänga livslängden för däcken:

  • Undvik att bromsa eller gasa hårt
  • Kör inte för snabbt i kurvor
  • Parkera inte på upphöjda kanter
  • Respektera farthinder
  • Kontrollera lufttrycket regelbundet

Hur länge räcker 5 mm däck?

Som nämndes tidigare är det omöjligt att ge exakta siffror, eftersom skillnaderna är mycket stora. Vissa kommer slita ut 1 mm efter bara 200 mil, andra kanske kan få ut mer än 1000 mil per mm. Så 5 mm skulle till exempel kunna räcka i bara 1000 mil eller mer än 5000 mil. Glöm heller inte bort att väderförhållanden och vägförhållanden påverkar, något som bilägare inte kan styra över. Bästa tipset är att undvika en så kallad aggressiv körstil. Förutom att däcken håller längre, förbättrar du också säkerheten och bränsleekonomin.