Hur lång tid tar det att byta däck?

Däckens skick är avgörande för att din bil ska fungera bra och för att köra effektivt. Det betyder att du bör byta ut gamla och slitna däck för att bilen ska fortsätta fungera optimalt. Den goda nyheten är att hela processen med att byta däck går ganska snabbt. Dock finns det ett antal faktorer som påverkar hur lång tid det tar som är bra att känna till.

Faktorer som påverkar

Även om det går ganska snabbt att byta däck kommer omständigheterna att alltid variera för varje situation. En faktor som påverkar tiden är till exempel däckens storlek och typ. Alla däck är inte lika lätta att byta ut och vissa kräver extra noggrannhet när du byter ut dem. Stora däck har vanligtvis fler hjulbultar och hjulmuttrar som gör att de tar lite längre tid att lossa än små däck, cirka en minut extra per hjulbult.

En annan uppenbar faktor som påverkar hur lång tid processen tar är antalet däck som ska bytas. När det bara är ett enda däck som ska bytas tar det cirka 20 minuter att genomföra bytet och börja köra igen. I vissa fall måste alla fyra däck bytas ut samtidigt och då kommer det att ta längre tid. Eftersom du inte byter däck varje dag kommer alltid det första däcket ta längst tid och sedan går det snabbare och snabbare för varje däck. Cirka 30 minuter tar det att byta ut två av däcken och det tar cirka 50 minuter att byta ut alla fyra däcken.

Ännu en faktor som påverkar tiden det tar att byta däck är vilken plats du gör det på. Om du gör det hemma i garaget kan du räkna med att det nästan går dubbelt så snabbt som att byta däck på vägen, särskilt om det är kallt och mörkt utomhus.