Hur kan val av däck ha betydelse för miljöpåverkan?

Att välja rätt däck till bilen kan göra mycket för miljön. Hur kan val av däck ha betydelse för miljöpåverkan? Däck har en negativ miljöpåverkan men genom att välja däck med en bra energimärkning kan du bidra till en bättre miljö. Energieffektiva däck leder till lägre bränsleförbrukning som ger mindre koldioxidutsläpp.

Däcken till bilen påverkar miljön negativt och vilka däck du väljer till din bil kan bidra till ett bättre klimat. Även om däcken har blivit mer miljövänliga det senaste året gör ditt val skillnad. Sedan november 2012 måste däcktillverkare energimärkta däck. Märkningen är en sammanställning av hur energieffektiva däcken är utifrån hur bra väggrepp däcken har när det är blött på vägen, hur mycket de bullrar när du kör och vilket rullmotstånd de har. Det bästa du kan göra för miljön när du väljer nya däck är att ta de däck som har bäst energimärkning.

 

Dubbdäck påverkar miljön mest

Dubbdäck ses som en riktig miljöbov och har stor miljöpåverkan. Det beror på att när du kör i stadsmiljö med dubbdäck river däcken upp partiklar och då blir koncentrationen av skadliga partiklar högre än om du kör med dubbfria däck. Många däcktester visar att dubbfria däck kan ha lika bra grepp som däck med dubb. Det pågår intensiv forskning för att kunna producera däck som är både säkra och bra för klimatet.

Lågt rullmotstånd minskar miljöpåverkan

Något annat som påverkar miljön är bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen. Om däcken har ett lägre rullmotstånd minskar bränsleförbrukningen och utsläppen av koldioxid. Eftersom däck bränner bränsle kan du spara mycket på att välja energieffektiva däck vilket både gynnar dig och miljön. När du väljer nya däck är det en stor fördel om de har lågt rullmotstånd och lång livslängd. När du monterar det nya däcken är det värt att se till att ha rätt hjulinställningar och lufttryck i däcken.