Hur gamla däck kan man ha?

Att ha gamla däck på bilen kan vara farligt och minska säkerheten på vägen av flera anledningar. Däck är den enda kontakten som din bil har med vägen och de har en avgörande roll i att hålla fordonet stabilt och säkert vid körning. Med tiden och användning slits däcken och kan förlora sina viktiga funktioner. Men hur gamla däck kan man ha egentligen? Här kommer en guide om däckens ålder samt att vi går igenom när det är dags att byta till en ny uppsättning.

Hur tar man reda på däckens ålder

Alla däck har en DOT-kod (Department of Transportation) på sidan av däcket som indikerar produktionsdatumet. De två första siffrorna står för veckan i året och de två sista siffrorna står för året. Till exempel betyder DOT-koden ”0519” att däcket tillverkades under den femte veckan 2019.

När är det dags att byta däck?

Däckslitage beror på flera faktorer, såsom körstil, körsträcka och väderförhållanden. Men som en allmän riktlinje bör du byta dina däck om de är mer än sex år gamla, även om de ser ut att vara i bra skick. Anledningen till detta är att däck är färskvara då de tillverkas av sådana material. Äldre däck kan förlora greppet och orsaka farliga situationer på vägen. Om du är osäker på om dina däck behöver bytas, kan du åka med dem till en däckverkstad för att få en professionell bedömning.

Vad påverkar däckens livslängd?

Faktorer som kan påverka däckens livslängd inkluderar hur ofta de används, kvaliteten på däcken, hur de förvaras och om de utsätts för extrem värme eller kyla. För att förlänga däckens livslängd, undvik att köra på slitna eller skadade däck och förvara dina däck på en sval och torr plats när de inte används.

Slutkontentan av detta är att gamla däck kan vara farliga i trafiken och därmed minska säkerheten för dig och dina medtrafikanter. Bestäm ålder på däcken genom att kolla DOT-koden på sidan av däcket. Byt dina däck om de är mer än sex år gamla eller om de slitna.

Källa 1: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/aldersbegransning-pa-dack_H802122 – Däck är färskvara enligt riksdagsbeslut