Hur breda fälgar kan jag ha?

Många drömmer om riktigt breda och höga fälgar, helt enkelt för att det ser riktigt snyggt ut. Men hur breda fälgar kan du egentligen ha? Det är något som du måste ta reda på innan du gör ett byte. Här kan du läsa mer om hur du ska tänka när du ska köpa nya fälgar.

Däckets bredd är viktig

Det första du bör titta på är hur breda däck du har. Vill du ha riktigt breda fälgar är ett knep att ha stretch på däcken. Det innebär att däckens körbana är smalare än själva fälgens bredd. Det är också viktigt att veta att vare sig dina fälgar eller ditt däck får sticka ut så att de hamnar utanför bilens skärmkant. Det beror på att det finns risk att skärmkanten tar i däcket om du lastar din bil tungt. Det är med andra ord en säkerhetsfråga.

Viktiga värden att ta reda på

För att du ska kunna hitta en fälg som passar ditt däck finns det några värden som är viktiga att ha koll på. Dessa är:

  • Fälgens bredd
  • Fälgens diameter
  • Fälgens offset, även kallat ET-värde

De första två värdena är inte speciellt svåra att ta reda på. Många kämpar dock med att förstå vad ET-värde egentligen är. ET-värdet talar helt enkelt om hur många millimeter det är tills dess att fälgen möter mitten i navet. Det betyder att ET-värdet bestämmer hur långt in eller ut i hjulhuset fälgen kommer. Genom att känna till dessa värden blir det enklare att ta reda på vilka fälgar som passar till ditt däck. Tycker du ändå att det känns snårigt? Då kan du besöka dackskiftarna.se. Vi har nämligen en utförlig köpguide för både däck och fälg. Vi har dessutom riktigt bra priser på fälgar vilket gör att du enkelt kan hitta bra fälgar till just dina däck till ett fördelaktigt pris.