Går det att styra en bil där styrservooljan läckt ut?

Det går att fortsätta styra en bil även när styrservo-oljan har läckt ut, däremot kommer den att kännas tyngre att styra än vanligt. Styrservon är ett hjälpsystem som gör det lätt att vrida på ratten och styra bilen.

Det finns flera olika typer av styrservosystem: hydrauliskt, elektrohydrauliskt eller elektriskt. Från att ha varit ett tillval i första hand för större bilar som är naturligt svårare att styra,

är det idag standard i de flesta nyare bilmodeller av olika storlekar. Orsaken är att styrservomekanismerna har blivit enklare och billigare att montera, många bilar har framhjulsdrift, men också att det har blivit populärare med större och tyngre bilar.

Går det att styra en bil där styrservooljan läckt ut?

Flera orsaker till fel

Ett trasigt styrservo kan ha flera orsaker utöver att den läcker styrservo-olja, beroende på vilken typ av styrservosystem det rör sig om. Vanliga fel kan vara en trasig ventilrem eller att det är slut på hydraulvätska. Det kan också ha kommit in luft eller smuts i servosystemet, då kommer du att känna att det hugger i ratten när du styr bilen.

Hur vet jag att styrservot fungerar som det ska?

För att vara säker på att styrservot fungerar kan du göra en snabb och enkel kontroll.  Vrid bara på ratten och starta motorn, nu ska du känna det rycker till i ratten och att det är lätt att vrida runt den.  Gör det inte det, så är något inte som det ska. Gör alltid en kontroll av styrservon om du känner att det är ovanligt trögt att vrida på ratten när du är ute och kör.

Vänta aldrig med att reparera ett trasigt styrservo. Blir rätt onödig kostnad att skaffa en ny bil.. Att byta in en bil med ett trasigt styrservo kommer inte att uppskattas av en bilhandlare. 

Du vill alltid ha din bil i bästa skick och du kan bli överraskad över hur tungstyrd din bil faktiskt är ute i trafiken när styrservot inte fungerar. Kör extra försiktigt om du misstänker fel i styrservosystemet.