Folkrace däck

Folkrace däck, eller rallydäck, behöver ha extremt hög kvalitet och prestanda för att tåla olika underlag och robust tävlingskörning. Däcken har oftast förstärkta eller hårdare däcksidor och ett klistrigare gummi mot vägbanan. Det finns vissa bilmärken som har specialiserat sig på att ta fram rally- och folkrace däck av olika hårdhet beroende på vilken typ av körning som ska bedrivas. Dessa däck är robusta och mycket snygga.

Fördelar med folkrace däck

En fördel med folkrace däck är greppet mot underlaget. Gummit är ofta mjukt för bättre grepp och fäste. Tillverkare av folkrace däck arbetar intensivt med utvecklingen av gummit för att optimera körningen så mycket som möjligt. Tävlingsregementet för folkrace definierar ett godkänt racingdäck efter mått. Hjulet, däck och fälg tillsammans, ska få plats i en u-formad mall som är 250 mm bred. Dubbdäck kan förekomma som ”personlig utrustning”. Dubben ska slås i med max 20 dubbar per längd decimeter.

Exempel på bra däck

Malatesta har specialiserat sig på race och är mycket skickliga i att ta fram bra däck som har hög prestanda och samtidigt prisvänliga. Italienska Malatesta arbetar intensivt med olika gummiblandningar som kan anpassas till det underlag du ska köra på. Rallydäcken har en blandning som kallas ”soft” och har en gul märkning. Rallycross och folkrace har den mjukaste gummiblandningen ”super soft” som har en gul-blå märkning. Mjukast är ”k-super soft” med blå-grön märkning.

MaxSport fokuserar på rallydäck men även de andra disciplinerna. De tillverkar regummerade tävlingsdäck av hög kvalitet på sin tyska fabrik där de tillverkat däck i ett 30-tal år. Däcken har varit framgångsrika i Europa och USA och MaxSport har satt en ära i att producera däck som har en skyhögt mycket högre kvalitet än det humana priset. Däcket finns i tre olika gummiblandningar.

Raptor Sport är ett omtyckt däckmärke. Det är ett budget däck för race som är riktigt bra och populära inom folkrace. Kunderna är nöjda och beskriver däckets god egenskaper, det finns ett brett sortiment att välja mellan och allt ifrån kraftiga klossar till slicks för asfalt och grusbana.