Lär dig allt om ET mått på fälgar

Många tycker att det kan vara trixigt att köpa nya fälgar. Det finns helt enkelt en rädsla för att de nya fälgarna inte kommer att passa. Genom att lära dig mer om ET-mått behöver det emellertid inte längre vara ett problem. Känner du till detta mått kan du nämligen nästan alltid köpa passande fälgar.

et mått

På bilden har vi ritat in måttet. I det här fallet är ET-måttet 30.

Vad är rätt inpressningsdjup egentligen?

ET-mått, ibland även kallat offset eller inpressningsdjup, är det mått som anger hur mycket fälgarna breddar inåt respektive utåt. Det betyder att om du har ett högt ET innebär det att fälgarna breddar mer inåt, medan ett lågt innebär att de breddar mer utåt. Själva måttet hittar du enkelt på själva fälgen där ET och det aktuella måttet finns tydligt tryckt.

Skulle du inte hitta inpressningsdjupet på dina hjul så finns det tabeller som anger detta mått för olika typer av hjul.
Finns det istället ingen ET-märkning på din fälg? Då kan du själv räkna ut värdet. Det gör du genom att först mäta bredden på fälgen. Vi kan kalla detta mått X. Mät sedan från den bakre kanten på fälgen och fram till den anläggningsyta som finns vid navet. Vi kan kalla detta mått Y. Dra sedan ifrån halva fälgens bredd från Y. Det värde du får då är ditt offset. Du räknar alltså ut ET enligt formeln ET = Y-(X/2)

Vilket ET ska du välja till din bil?

När du har rätt offset så blir det mycket enklare att välja fälgar som passar på din bil. Titta först vilket ET som finns på hjulen på din bil. Har du till exempel ET47 på din bil så kan du välja samma mått på dina fälgar. Du kan också välja att gå nedåt högst 10 millimeter och alltså välja en fälg som har ET37.

Som du säkert märker underlättar det ditt köp av fälgar avsevärt om du känner till inpressningsdjupet och dessutom vet hur du räknar ut värdet på omärkta fälgar.

guide köp av fälgar