Dragracing däck

Däcken osar när man kör 402,336 meter eller 201,168 meter så fort man kan! I dragracing sker start från stillastående och däcken har en extremt stor betydelse. Få tillverkare utvecklar dragracing däck och världsmarknaden domineras av Hoosier Racing Tyres. Hoosier köptes upp av Continental år 2016 och har nu ännu större ekonomiska muskler. Det finns flera däckmärken på marknaden för dragracing, men det är svårt att slå Hoosier som producerar ett tusental olika typer av dragracing däck.

Varför ska man ha dragracing däck?

Det är en massiv kraft i en dragracing bil, en god hjulupphängning är avgörande för att inte förlora millisekunder på mållinjen. Däckens kontaktyta mot marken är rektangulär, vridmomentet gör att baksidan av rektangeln gräver ner däcket i marken och när bilen accelererar blir däcket plattare i topp än i botten. Denna deformation hjälper accelerationen. När motorn ger vridmomentet till hjulen tillåter däckens mjuka sidoväggar att fälgen roterar i förväg vilket lagrar energi i däcken och minskar däckens diameter – vilket hjälper till att öka effektiviteten i bilens utväxling.

Det finns mycket att säga om dragracing däck, de är byggda för sitt specifika ändamål och du behöver dem om du ska tävla i dragracing. Men visst är det frestande att sätta dessa släta, breda ”slicks däck” på din sportbil. Dragracing däck på 15 tum kostar cirka 3000-4000 kronor styck. Bra däck förutom Hoosier är bland annat Mickey Thompson ET Drag runt 3000-lappen, ett beprövat vinnardäck som utvecklats för att optimera fäste och grepp.

Däckpionjärerna Bob och Joyce

Racingparet Bob och Joyce Newton var två unga amerikanska entreprenörer som skapade det som skulle bli ett världsledande dragracing däck. Bob gillade inte de däck som fanns att köra på och hade en vision att skapa ett bättre däck. Året var 1957 när Bob och Joyce började att producera sina egna racingdäck. De startade i en lada i Indiana och växte från år till år under namnet Hoosier. År 1988 vann Hoosier däcken nio segrar i Nascar och framgångarna accelererade i vansinnig fart. Den lila färg som är Hoosier Tires själ härstammar från Bobs racerbil.