DOT märkning däck

DOT är en märkning på däcket som består av 4 siffror, de siffrorna visar när däcket är tillverkat. Däck som är från år 1999 eller tidigare har endast 3 siffror i sin DOT märkning.

Vart sitter DOT märkningen?

DOT märkningen sitter på sidan utav däcket, den sidan som vänds inåt mot bilen när du monterar däcket. det är en liten märkning som består utav 4 siffror.

dot märkning däck

Hur läser man av DOT märkningen?

Märkningens siffror är kodat efter vvåå vilket betyder vecka vecka år år, så om det till exempel står 0720 så innebär det att däcket är tillverkat vecka 7 år 2020.

Varför är DOT märkningen viktig?

DOT märkningen är viktig för att gummiblandningen i däckets slitbana blir hårdare med åren, däckets totala livslängd är därför slut efter maximalt 10 år.
Det är väldigt viktigt att ha koll på DOT märkningen om man tillexempel ska köpa begagnade däck så man inte köper däck som ser fina ut i mönster men är för gamla.

Vad händer när däcken blivit för gamla?

När dina däck blivit för gamla så blir däckets gummiblandning hårdare och torkar ur, vilket kan resulterar i att du får torrsprickor i däcken. Torrsprickorna kan resultera i att du får pyspunka vilket inte är bra för då pyser det ut lite luft ur däcket hela tiden och du kommer få fel lufttryck i däcken.
Men däcken har redan sämre köregenskaper innan du fått torrsprickorna då dina däck blivit både hårda och torra innan sprickorna har kommit.

Sammanfattning

DOT är en fyrsiffrigkod som står för när däcket tillverkades, koden läs av via vvåå där du ser vilken vecka och vilket år däcket tillverkades i. Det är bra att hålla koll på DOT märkningen så att dina däck inte blir för gamla och för hårda, samt så du inte köper begagnade däck som är för gamla.
koden läser du av på sidan utav däcket.