Datummärkning däck

Det är inte bara livsmedel som datummärks. Även däck har en märkning, som berättar om viss information från tillverkningen, bland annat går det att läsa ut, när ett däck är tillverkat. Detta kan vi tacka amerikanska Department of Transportation för. Det är motsvarigheten till vårt Trafikverk. Utan DOT märkningen får däcken inte säljas.

På däckens sida finns en märkning som inleds med bokstäverna DOT. Sedan följer en blandning av bokstäver och siffror. Totalt är det ungefär 14 tecken i märkningen. Förutom datum, går det att läsa ut i vilken fabrik däcken är tillverkade. I slutet av koden är det alltid fyra siffror; dessa är däckets datummärkning. Är exempelvis siffrorna 3820, betyder det att däcket tillverkades vecka 38 år 2020.
Skulle det bara finnas tre siffror i slutet av koden, betyder detta att däcket är väldigt gammalt. Tillverkat år 1999 eller tidigare.

Har då åldern någon betydelse? Ja, med tilltagande ålder försämras däckens egenskaper. Väggreppet försämras, genom att gummiblandningen med tiden blir hårdare och hårdare.
Det kan även bli torrsprickor på däcken. Sprickor som kan leda till att däcken går sönder under körning, och på så sätt orsaka allvarliga olyckor.

För vinterdäckens funktion, är åldrandet särskilt negativt. Gummit måste vara mjukt, för att kunna greppa mot hala underlag.
Efter fem – sex år, har vinterdäcken tappat sina fina egenskaper och behöver bytas ut.

 

Datummärkning på däck i Sverige

Däckens åldrande sätter egentligen igång först när de börjar att användas.
I däckbranschen anses däck upp till tre år efter tillverkningen som nya, under förutsättning att däcken förvarats mörkt och svalt. Däck får vid tillverkningen även en skyddande glycerinfilm, som skyddar oanvända däck mot åldrande i många år.

I Sverige har vi inga bestämmelser kring hur gamla däck får vara, för att få användas i trafik. Men tumregeln säger att däck som är äldre än sex år skall bytas ut.
Ska du köra i 100 km/h på tyska motorvägar, med tillkopplad släpvagn eller husvagn, måste vissa krav på fordonen vara uppfyllda. De monterade däcken på vagnen får då inte vara äldre än sex år.